Vesti Online

KRAĐA ZA GINISA: Otkaz šumaru zbog 11.224 posečena stabla!

Za seču toliko stabala potrebno je da svakodnevno rade najmanje tri čoveka tokom cele godine i jednostavno je nemoguće da šumar to nije primetio, jer je posečeno ukupno 4.179 kubika drva

šumar, otkaz, stabla, seča, posečena, Prokuplje, foto think
Pustoš… Nestale čitave šume

PROKUPLJE – S. M., šumar prokupačke Šumske uprave, dobio je otkaz zbog nesavesne službe jer su u rejonu u kojem je radio tokom jedne godine posečena čak 11.224 stabla i pričinjena šteta od 10,2 miliona dinara!

Iako je, kako saznajemo od istražnih organa, nemoguće dokazati da je učestvovao u seči šume, sumnja se da je i on deo ekipe koja je bespravno sekla stabla.

Krađa za Ginisa

– Za seču toliko stabala potrebno je da svakodnevno rade najmanje tri čoveka tokom cele godine i jednostavno je nemoguće da šumar to nije primetio, jer je posečeno ukupno 4.179 kubika drva. To je ogromna šteta, koja nije zabeležena u Srbiji u poslednjih pedeset godina, a odnosi se na samo jedan šumski rejon – kaže izvor blizak istrazi.

U Šumskoj upravi u Prokuplju potvrdili su nam da je S. M. dobio otkaz zbog nesavesnog rada u službi, kao i da je još jedan šumar dobio otkaz.
– Po istom osnovu otkaz je uručen i M. P. Naš cilj je da sprečimo masovnu krađu šume, koja je postala epidemična. Tokom 2014. bespravno su posečena 5.224 kubika, od čega je u rejonu S. M., koji je držao Veliki Jastrebac, posečeno čak 4.179 kubika drva – kaže Ivan Pavlović, šef Šumske uprave u Prokuplju.

Masovna seča

On dodaje da su samo tokom januara posečena 53 kubika drva i da je podneto šest prijava protiv poznatih počinilaca, a četiri protiv nepoznatih.

(Z. B.)  (Kurir)