Vesti Online

Kosovo potpisalo ugovor sa Francuzima o razvoju Brezovice

Kosovska ministarka za trgovinu i industriju Hikmeta Bajrami je sa predstavnikom francuskog konzorcijuma Paskal Roux, danas u Prištini potpisala ugovor vredan 409 miliona evra za razvoj Turističkog centra Brezovica, koji će stupiti na snagu za šest meseci.

„Potpisali smo ugovor od 409 miliona evra, od kojih je 167 miliona evra predviđeno da se investiraju u prve tri godine. Ovo je veoma značajno za dalji ekonomski razvoj Kosova“, rekla je Bajrami.
Ona je ocenila da je ovaj ugovor značajan i pozitivan proces koji će uticati na druge strane investitore koji imaju za cilj da ulažu na Kosovu.

Ugovor neće stupiti na snagu još šest meseci, jer u tom vremenu francuski konzorcijum na osnovu zahteva iz predloga ugovora treba da preda dodatnu dokumentaciju u okviru koje su finansijski plan, plan prostornog planiranja i drugo, prenose prištinski mediji.
Projekat će, kako se najavljuje, omogućiti zapošljavanje oko 3.000 lokalnih radnika, a godišnji promet od turizma bi trebalo da bude 100 miliona evra.
Potpisivanju ugovora prisustvovali su kosovski premijer Isa Mustafa, zamenik premijera Hašim Tači i drugi visoki kosovski zvaničnici, prenose mediji u Prištinu.
Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić poručio je ranije danas da Srbija nije protiv ulaganja u turistički centar Brezovicu, ali da oni koji to žele moraju da se dogovore sa stvarnim vlasnicima objekata i imovine na toj planini.
„Za Srbiju i srpski narod na KiM neprihvatljivo je usvajanje bilo kakvog plana vezano za Brezovicu koji bi narušio postojeće objekte nelegalne i nasilne eksproprijacije zemljišta ili promenu etničke, radne i drugih struktura na našoj planini“, rekao je Đurić u Palati Srbija.
On je naveo da je vlasnik Brezovice Ineks Intereksport, odnosno JP Skijališta Srbije i da onaj ko želi da ulaže u taj ski centar mora da se dogovori sa pravim vlasnicima i građanima Sstrpca koji, kako je rekoa, od ove planine i od oba njena skijališta ostvaruju svoj osnovni životni prihod. (Blic)