OSIM sumpora, amonijaka i benzena, kojim se truju decenijama, Pančevci su proteklog vikenda naučili i šta je to – trihalometan.

Zvanično im je u petak (uveče?!) objašnjeno da se to hemijsko jedinjenje nalazi u vodi koju sipaju iz česme i koju piju njihova deca.

Gradski „eksperti“ za javno zdravlje „utešno“ su pojasnili narodu da je supstanca kancerogena i da ne gubi opasna svojstva čak ni kada se voda prokuva.

Nakon dvodnevne panike u gradu od 100.000 duša, haosa, pustošenja dućana, „kilometarskih“ redova ispred cisterni, stigle su dodatne analize iz Beograda da je voda – ispravna.

Ipak, procenat Pančevaca koji veruje dopunskoj „ekspertizi“ i spreman je da gasi žeđ česmovačom, sada je manji od sadržaja trihalometana u vodi.

Ceo slučaj pokazao je višak „koncentrovanog“ javašluka, amaterizma, politikantstva i bahatosti u lancu nadležnih. Jer, pre dva meseca pančevačka voda je već bila zabranjena zbog prekomernog hlora i posle toga niko nije smenjen.

Niko u lancu odlučivanja ni sada nije ponudio ostavku. Niko se nije usudio da popije čašu vode pred kamerama. Niko nije priznao grešku. Ne zna se ko je kriv za trovanje vode ili za podizanje panike, ako trovanja nije bilo.

Politički prvaci, čije vojske se brutalno tuku za svaku opštinu i mesnu zajednicu u zemlji, ne kažnjavaju lokalne foteljaše ni kad debelo zgreše.

Zapanjujuće je i da nadležni ministri nisu proteklih dana posetili Pančevo, a od Nemanjine 11 do centra tog grada ima 17 minuta vožnje.

Pančevo je samo primer koji otkriva kancer u sistemu.

Zamajani svetskim pitanjima, gasnim raskrsnicama, zapadnim i istočnim putevima i bespućima, ponovo ne primećujemo da nam nešto gadno smrdi u sopstvenoj česmi. (Novosti)