Vesti Online

KOLAPS U AUTOBUSIMA: Samo migranti mogu za Kanjižu

Iz Beograda ne možete krenuti ako niste rezervisali mesto najmanje sedam dana ranije jer oni pokupuju sve karte odjednom

migranti, Kanjiža, granica, autobusi, kolaps, foto Nebojša Mandić
Čekaju u redu da uđu u autobus… Migranti juče na autobuskoj stanici u Beogradu

BEOGRAD – Ukoliko biste hteli da autobusom odete iz Beograda do Kanjiže, zaboravite!

Karte za taj grad, pa i Suboticu, ovih dana je nemoguće kupiti. Za sve polaske prodate su unapred, i to isključivo migrantima koji beže u EU. Ekipa Kurira juče je na Beogradskoj autobuskoj stanici ispratila dve ture migranata, a kad smo pokušali da kupimo kartu, na šalteru su nam rekli da je sve puno za narednih sedam dana!

U Srbiji im se ne ostaje

Vozač autobusa koji je juče krenuo put Kanjiže kaže da je mesecima situacija identična.
– Krcati smo uvek. Skoro niko sem migranata u pravcu Subotice i Kanjiže i ne ulazi nam u autobuse. Oni mučenici beže, idu da traže neki bolji život i, pravo da vam kažem, za razliku od nas ovde, i imaju neki cilj. Dosta su složni, drže se zajedno i imaju nekoga ko ih drži na okupu i organizuje. Tako neko umesto njih ode i kupi karte, recimo 30-40 karata, i organizuje ih da zajedno krenu – priča vozač.

Dvadesetdevetogodišnji Abdul, ekonomista iz Sirije, kog smo sreli na stanici, kaže da put jeste neizvestan i težak, ali da je to jedina opcija.
– Nije nam lako, ali najgore smo prošli, prešli smo već hiljade kilometara i još malo nam nedostaje da dođemo do Nemačke, Belgije, Švajcarske ili Austrije. Moji rođaci su već šest meseci u Nemačkoj i dvojica su se zaposlila, tako da se nadam da će i meni pomoći. U Srbiji mi se ne ostaje, ovde je velika glad – kaže momak ulazeći u autobus.

Iako migranata ima u ogromnom broju, oni i dalje pristižu. Na železničkoj stanici u makedonskom gradu Đevđelija pokušavaju da se ukrcaju u voz na liniji Solun-Beograd. Svakog dana u Srbiju uđe 1.200 migranata, a projekcija je da ih četiri miliona čeka da iz Turske i Grčke krene na put kroz našu zemlju.

Građani tolerantni

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković primetila je da je odnos građana prema migrantima prilično tolerantan i da ne postoji visoka socijalna distanca, kao što je to prema drugim društvenim grupama.
– Saglasila bih se s konstatacijom UNHCR da je odnos naših građana prilično tolerantan i da najčešće pomažu migrantima. Moguće da je jedan od razloga za takav stav i nedavno preživljeno naše iskustvo iz istorije – istakla je ona. (Kurir)