Vesti Online

KO O ČEMU ,MI O ŽILVERNOVSKIM FANTAZIJAMA

Ekonomija

„Turski tok”, ipak, nije sporan

Zamenik generalnog direktora Instituta nacionalne energetike Rusije, Aleksandar Frolov, izjavio je da će ugovor za Turski tok biti potpisan, a da je ono što se trenutno dešava između „Gasproma” i turske kompanije „Botas” u vezi sa tim projektom „normalno cenkanje za povlastice u ceni gasa”.

„Smešna je reakcija da Turskog toka neće biti zato što je Vladimir Putin izjavio da je postojao genocid nad Jermenima”, ocenio je Frolov u izjavi za agenciju „Sputnik Srbija”.

Ruski „Komersant” je pre dva dana pisao o mogućnosti da se obustavi projekat Turski tok zbog razmimoilaženja između Rusije i Turske, nastalih posle Putinovih izjava u Jerevanu o genocidu Turaka nad Jermenima.

„Bilo je jasno šta će u Jerevanu reći predsednik Rusije, bilo je jasno kako će na to reagovati Turci i niko nije gajio iluzije da će oni prećutati. Štaviše, stavovi Rusije i Turske se ne podudaraju po čitavom nizu međunarodnih pitanja i to nisu samo Sirija ili Ukrajina. Ipak, Turci dobro umeju da odvoje poslovni deo od političkog”, rekao je Frolov.

On je istakao da će ugovor za Turski tok biti potpisan i da će se taj gasovod graditi, „zato što nema nerazumnih”. „Poželjno je da se sve oko Turskog toka usaglasi već ove godine, da bi se potpisala dokumenta neophodna za početak izgradnje gasovoda. Izgradnja može da počne odmah, jer sva neophodna infrastruktura na ruskoj teritoriji funkcioniše, za rad su spremni i specijalni brodovi polagači kablova za pomorsku deonicu maršrute”, istakao je Frolov.

Tanjug

—————————————————————–

Nikolić: Gasovod Turski tok preko Srbije nije moguć

MOSKVA – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je ruskoj agenciji Interfaks da izgradnja gasovoda Turski tok preko teritorije Srbije nije moguća i da Beograd ne namerava da dobija gas iz tog pravca.

„Mislim da je realizacija Turskog toka (na teritoriji Srbije) nemoguća i iz tog pravca nećemo dobijati gas”, rekao je Nikolić.

Interfaks napominje da je ambasador Srbije u Rusiji Slavenko Terzić ranije izjavio da je Srbija zainteresovana za učešće u Turskom toku, ali da se to pitanje razmatra.

Nikolić je kazao da se Srbija ne slaže sa uvođenjem sankcija EU, ali da će u trenutku kada postane članica biti obavezna da sledi zajedničku politiku te organizacije.

„Mi smo svim evropskim zvaničnicima izložili našu poziciju da se sada ne slažemo sa uvođenjem sankcija Rusiji, ali da ćemo kada postanemo članica (EU), biti obavezni da vodimo zajedničku spoljnu politiku”, kazao je on.

Nikolić je kazao da je sada veća prepreka za ulazak Srbije u ulazak u EU pitanje Kosova nego razvoj saradnje sa Rusijom.

„Rešavanje tog pitanja je osnovni uslov za ulazak u EU, dok odnosi sa Rusijom, odnosno uvođenje sankcija Moskvi mogu biti problem tek kada postanemo članica EU”, rekao je Nikolić.

Beta

objavljeno: 08.05.2015.