JAVNO preduzeće Toplana u Kikindi radi u otežanim uslovima. Potraživanja od korisnika za grejanje u ogromnoj meri prevazilaze neizmirene obaveze prema poslovnim partnerima, pre svega “Srbijagasu”.

Poslovodstvo JP “Srbijagas”, na čelu sa generalnim direktorom Dušanom Bajatovićem, pre nekoliko dana je, naime, blokiralo račun Toplane. Gasadžije, prema njihovoj računici, od Kikinđana potražuju čak 279 miliona dinara. Reč je o višegodišnjem gomilanju dugovanja za isporučeni, a neplaćeni plin. U Toplani smatraju da Bajatovićeva matematika nije valjana, te da su s visinom potraživanja baš preterali.

Direktor Toplane Miroslav Čičulić, na konferenciji za štampu rekao je da je “Srbijagas” blokirao račun firme za deo dugovanja zbog kojeg se vodi sudski spor. Po njemu, portraživanja „Srbijagasa“ su mnogo manja. Gas je u potpunosti Kikinđanima pomrsio račune.

– Platili smo u potpunosti dugovanja za prošlu i pretprošlu godinu i najveći deo duga za 2012. – naglašava Čičulić. – Preostalo je još oko 150 miliona dinara u delu u kojem smo utuženi i oko 78 miliona na ime kamate iz prethodnog perioda. Ostalo je praktično dugovanje iz 2010. i 2011. godine, tako da je blokada 71 milion dinara.

NADA U KONKURSU PLANU Toplane je, između ostalog, da se do početrka naredne grejne sezone zameni dotrajali vrelovod u Ulici braće Tatić. U tu svrhu treba obezbediti 17 miliona dinara. Kikinđani se nadaju da će ta sredstva dobiti, posle konkursa, od Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine.

Čičulić napominje da je samouprava od Vlade Srbije zatražila da omogući da se odnosi između Toplane i “Srbijagasa” vansudski reše. U tom smislu, kako veli, optimista je.

Toplana, inače, od korisnika grejanja potražuje 135 miliona dinara. U prva četiri meseca ovo preduzeće iskazalo je gubitak od 7,3 miliona dinara, čemu je, po mišljenju Čičulića, kumovalo drastično poskupljenje gasa. Za ovaj energent plaćeno je 17 miliona dinara više nego što je planom bilo predviđeno.

I pored teške situacije, u Toplani ne odustaju od ambicioznih poslova u grejnoj pauzi. Najavljuje se obnova vrelovoda na nekoliko lokacija u centru grada i Mikronaselju, kao i odavno najavnjivano priključenje zgrada Tehničke škole i Srednjoškolskog centra “Miloš Crnjanski” na centralni grejni sistem. (Novosti)