Vesti Online

Kapetan Dragan: Ako mi ne pomognete, u Hrvatskoj će me ubiti!

Dramatični apel Kapetana Dragana iz australijskog zatvora, gde čeka ekstradiciju: Očekujem pomoć od Vlade Srbije i srpskog naroda da me ne izruče Zagrebu. Advokati ga sve više izbegavaju iz straha da neće naplatiti ni osnovne troškove

 Poznanici su prestali da ga posećuju u zatvorskom kompleksu

Poznanici su prestali da ga posećuju u zatvorskom kompleks

NE mogu da shvatim da me je Srbija otpisala. Ubiće me u Hrvatskoj ako mi ne pomognete – ekskluzivno za “Novosti” kaže Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, srpski politički zatvorenik u Australiji, posle nagoveštaja da će uskoro biti izručen Hrvatskoj. Iz pritvorske ćelije u zatvoru Parkli poručuje da dane provodi u teškoj neizvesnosti.

– Visoki zvaničnici Srbije su me ohrabrivali da izdržim robiju, da će mi pomoći. Obećali su mi to. Zato i očekujem pomoć od ministra Dačića, sa kojim sam razgovarao, od Vlade Srbije, od naše ambasade, od srpskog naroda. Da me ne pošalju u Hrvatsku, gde će me sigurno ubiti. Ambasada Srbije u Kanberi i Generalni konzulat Srbije u Sidneju mi ne prenose nikakve poruke iz Vlade Srbije, jer ih nema. To ne mogu da shvatim – razočaran je Vasiljković.

Hrvatska je optužila Kapetana Dragana za ratne zločine, mučenje i ubijanje ratnih zarobljenika, kao i napade na civile tokom 1991. i 1992. godine u Republici Srpskoj Krajini. Istovremeno, zatraženo je njegovo hapšenje i izručenje radi suđenja u Zagrebu. Uhapšen je u Pertu 2006. godine. Vlada Australije je posle višegodišnjeg pravnog natezanja i Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtev za izručenje, u novembru 2012. donela odluku o ekstradiciji Hrvatskoj. Poslednja odluka o odbijanju žalbe slomila mu je vedar duh.

– Vasiljković se fizički dobro drži, ali psihički je zbunjen. Ne zna šta da radi, ni šta će se dogoditi sa njim. Posle odbijanja Saveznog suda da prihvati njegovu žalbu na regularnost sudskog procesa, našao se pred pretnjom ekstradicije Hrvatskoj. Njegove oči i nade okrenute su sada samo prema Srbiji – objašnjava nam stanje Kapetana Dragana njegov prijatelj profesor Vojislav Ilić, koji ga je posetio u zatvoru.

 

PROTEST ZAVETNIKASrpski sabor Zavetnici organizovao je ispred australijske ambasade u Beogradu protestni skup pod nazivom “Stop izručenju Kapetana Dragana” i izlepio je plakate sa takvom porukom. Cilj je, kažu Zavetnici, da skrenu pažnju javnosti na činjenicu da “aktuelna vlast u Srbiji ne želi da se založi za svoje zaslužne građane”.

Ilić kaže da je Kapetan Dragan u zatvoru doskoro svirao gitaru, izučavao literaturu iz fizike, o robotici, kosmosu i solarnim letelicama, a sada samo šeta i iščekuje lepe vesti iz Srbije. Predstavnici srpske zajednice su prestali da dolaze kod Kapetana Dragana, valjda zato što australijski mediji izveštavaju da je njegov slučaj okončan. I da će Kapetan Dragan uskoro da leti za Zagreb. Posećuju ga samo supruga Nada, brat Kića, deca, izaslanik vladike Irineja, episkopa Mitropolije australijsko-novozelandske i prijatelj dr Vojislav Ilić, sa kojim se preko nedelje čuje i telefonom.

Na sve žalbe Kapetana Dragana i njegovih advokata australijsko pravosuđe je odgovorilo negativno.

– Jedina preostala šansa kao privremeno spasenje od ekstradicije jeste žalba Vrhovnom sudu Australije. Ako je Vrhovni sud prihvati, mogu da mi odlože izručenje za naredne dve godine – računa Kapetan Dragan.

Vasiljković sada ima i veliki problem sa advokatima.

– Nema novca da plati advokate i oni zato počinju da “trguju” sa njim – upozorava profesor Ilić.(Novosti)