Vestas vetrenjača

Tramp srušio najveću vetrenjaču

Akcije Vestas vind sistema, najvećeg svetskog proizvođača vetroturbina, pale su danas na najniži nivo u mesec i po.

IZVOR: TANJUG

(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

Akcije te kompanije pale su nakon odluke predsednika Donalda Trampa o izlasku SAD iz Pariskog klimatskog sporazuma, kojom je doveo u pitanje budućnost obnovljive energije, izveštava “Blumberg”.

Vrednost akcija danskog Vestasa srozala se čak 3,0 odsto, a u ranim popodnevnim satima, u 12:53 časova, trgovane su u padu za 2,3 procenta na nivou od 571,50 kruna (oko 77 evra) na berzi u Kopenhagenu.

Tramp je juče objavio da će se najveća svetska ekonomija povući iz Pariskog klimatskog pakta, tvrdeći da on stavlja američke radnike u nepovoljan položaj.

Njegovo saopštenje je odmah naišlo na oštre kritike državnika širom sveta, pri čemu su nordijski političari naročito osudili taj potez, navodi njujorška agencija.

Danski ministar energetike Lars Kristijan Lileholt kaže da planira putovanje u SAD na jesen s ciljem da promoviše obnovljivu energiju na nivou države, “bez obzira” na odluku Vašingtona D.C.

“Naravno da bi bilo bolje da su Sjedinjene Države ostale u Pariskom sporazumu”, rekao je za “Blumberg” Morten Dirholm, senior menadžer Vestasa za marketing, komunikacije i odnose s javnošću.

Vestas ostvaruje oko 40 odsto prihoda u Americi. Iz danske kompanije su saopštili da povlačenje iz klimatskog pakta nema ekonomskog smisla.

“Američka industrija vetra ima široku dvostranačku podršku jer je isplativa i obezbeđuje veliki povrat investitorima”, rekao je Dirholm.

Povlačenjem iz sporazuma, SAD će se naći u društvu sa još samo dve države – Sirijom i Nikaragvom – koje ne učestvuju u klimatskom paktu, dodaje “Blumberg”.