Vesti OnlineZanimljivo

Južnokorejski kralj kripto-valuta

EURONEWS.RS

Kako je južnokorejski kralj kripto-valuta uhapšen u Crnoj Gori: Izručenje i računare Do Kvona traže i SAD i Južna Koreja

KOMENTARI

Autor: Euronews Srbija, Vijesti

29/03/2023

17:08

Kako je južnokorejski kralj kripto-valuta uhapšen u Crnoj Gori: Izručenje i računare Do Kvona traže i SAD i Južna Koreja

Hapšenje – Copyright Tanjug/AP/Risto Božović

VELIČINA TEKSTA

Južna Koreja i SAD zatražile su od Crne Gore izručenje suosnivača i izvršnog direktora kripto-kompanije „Terraform Labs“ Do Kvona, osumnjičenog za prevaru tešku 40 milijardi dolara. On je, zajedno sa Hon Čand Junom nedavno uhapšen na podgoričkom aerodromu zbog falsifikovanja isprava.

Crnogorski ministar pravde Marko Kovač potvrdio je danas hapšenje dvojice državljana Južne Koreje Do Kvon i Hon Čand Jun, za kojima je raspisana poternica, te da im je nakon toga određen pritvor.

Potvrdio je i da su im juče predstavnici Južne Koreje, u Ministarstvu pravde, uručili molbu za izručenje Do Kvona i Čand Juna, a da su njihovo izručenje još ranije tražile Sjedinjene Američke Države. Kovač je objasnio da se uslovi za početak postupka ekstradicije stvaraju određivanjem ekstradicionog pritvora, ili uručenjem molbe, što se u konkretnom i dogodilo. U zavisnosti od dinamike postupka koji se vodi pred Osnovnim sudom, zavisi kada će biti saslušani u Višem sudu u predmetu zbog ekstradicije, prenose Vijesti.

Kovač je kazao da to kojoj državi će Do Kvon i Čand Jun biti izručeni, zavisi od težine izvršenja krivičnog dela, mesta izvršenja, redosleda dostavljanja zahteva za izručenje, te istakao da u ovom trenutku ne može govoriti o tome koja država ima prednost. Ukoliko državljani Južne Koreje budu pravosnažno osuđeni u Crnoj Gori, državama koje su tražile njihovo izručenje mogu biti izručeni tek nakon što izdrže kaznu na koju su osuđeni.

Kovač je kazao da su obe države koje su tražile izručenje, tražile i računare zaplenjene od Do Kvona i Čand Juna. On je rekao i da su SAD zasada tražili samo izručenje Do Kvona, diplomatskim putem, i da sa vlastima Srbije nije komunicirao zbog tog slučaja, prenele su podgoričke Vijesti.

Kako je uhapšen „kralj kriptovaluta“?

Prošle nedelje mediji su preneli da je crnogorska policija uhapsila osobu za koju se, kako je navedeno, sumnjalo da je jedan od najtraženijih begunaca Do Kvon, koji stoji iza implozije kriptovaluta teraUSD i luna, što je nanelo štetu investitorima od oko 40 milijardi dolara.

„Nekadašnji “kralj kriptovaluta”, koji stoji iza gubitaka većih od 40 milijardi dolara, lišen je slobode na podgoričkom aerodromu sa falsifikovanim dokumentima, a istog potražuju Južna Koreja, SAD i Singapur. Čekamo zvaničnu potvrdu identiteta“, napisao je ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Filip Adžić na svom Tviter nalogu.

Podgoričke Vijesti su prenele da je avion privatne kompanije „Alliance Jet“, spreman za let do Dubaija, čekao tog dana na podgoričkom aerodromu Do Kvona, ali da on, međutim, nije prošao dalje od pasoške kontrole. Graničnom policajcu koji je proveravao njegova dokumenta upalila se aplikacija „Find“ sa upozorenjem – „uhapsiti“.

U obrazloženju zahteva za hapšenje pisalo je i da ga potražuje kancelarija Interpola u Seulu zbog višemilionske prevare. Do Kvon je tom prilikom predao pasoš Kostarike, a inspektori su odmah nakon toga kontaktirali kolege iz Interpola u San Hoseu.

Vijesti iz istrage saznaju da su inspektori dobili odgovor da se navedeno lice ne pojavljuje u njihovim podacima u nacionalnom prebivalištu, a da identifikacioni broj pripada drugoj osobi. Odgovorili su i da pasoš za koji su tražili proveru nije registovan u njihovoj zemlji.

Pregledom njegovog prtljaga inspektori su pronašli i putne isprave Belgije i Južne Koreje, a proverama je utvrđeno da su i belgijske isprave falsifikovane. Nakon toga su Kvon i njegov sunarodnik uhapšeni i osumnjičeni za krivično delo falsifikovanje putne isprave, a po nalogu osnovnog državnog tužioca od njih su oduzeta tri laptop uređaja i pet mobilnih telefona.

Inspektori su utvrdili i da crnogorski granični policajci nisu evidentirali kada su dvojica begunaca ušla u Crnu Goru.

Poznati kriptobegunac bio u Srbiji?

Krajem prošle godine BBC je pisao da južnokorejski tužioci veruju da se Do Kvon nalazi u Srbiji. Tužilaštvo južnog okruga Seula koje istražuje kolaps Kvonovog blokčejna „Teraform Labs“ saopštilo su da vlasti Južne Koreje nastoje da sarađuju sa srpskim vlastima kako bi locirali i pritvorili nekadašnjeg kriptomilijardera.

Tužioci su u oktobru rekli da je on otišao u nepoznatu zemlju preko Dubaija nakon što je napustio Singapur, gde je bilo sedište „Teraforma“. Južna Koreja ukinula je Kvonu pravo na pasoš u novembru.

U medijima su se pojavile informacije da je Do Kvon u Srbiji osnovao firmu samo tri nedelje nakon što je Interpol raspisao poternicu za njim. Prema podacima APR-a u oktobru mesecu 2022. godine u Beogradu je osnovana firma Codokoj22 d.o.o, čija je pretežna delatnost konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem. Kao suosnivač i direktor firme upisan je Do Hyeong Kwon, ali zvaničnih potvrda da se radi o „kralju kriptovaluta“ nema.

PREPORUKA ZA VAS