Vesti Online

Izvršitelji bi sad da uteruju i poreske dugove

Gladni novca! Komora izvršitelja Srbije poručila je juče da su spremni da efikasno naplaćuju i poreske dugove, te su se stavili na raspolaganje Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi!

Malo im što nas  gule za komunalije

Malo im što nas gule za komunalije | Foto: Vesna Đorđević

– Poboljšanje finansijske discipline u postupku naplate poreskih dugovanja znatno bi doprinelo stabilizaciji sistema javnih prihoda i vraćanju poverenja u državne institucije. Komora izvršitelja spremna je da doprinese ostvarenju tih ciljeva, uključujući i reformu sistema naplate poreskih obaveza. Nedopustivo je da stranke imaju različit tretman u zavisnosti od karaktera potraživanja. Ako građani moraju da plaćaju račune za komunalije, onda isti položaj treba da imaju i poreski obveznici – smatraju u Komori.

S druge strane, u Ministarstvu finansija za sada nemaju nikakve planove o saradnji sa izvršiteljima kada su u pitanju poreski dugovi, saznaje “Alo!”.
Inače, kada izvršitelj uteruje dug, dužnik mora da plati i nekoliko desetina puta veće sume od osnovnog duga! Tako samo predlog za utuženje staje oko 10.500 dinara, a razni administrativni troškovi još oko 5.000 dinara, a tu je čak i nagrada za izvršitelja, i to oko 3.000 do 6.000 dinara. (ALO)