Vesti Online

Izraelska blokada – ratni zločin”

Ramala – Izraelska blokada preko 100 miliona evra poreza prikupljenog za račun Palestinske uprave predstavlja “ratni zločin”, izjavio je visoki palestinski zvaničnik.

“To je novi izraelski ratni zločin i nećemo popustiti pod pritiscima’, rekao je glavni palestinski pregovarač Saeb Erakat posle današnje odluke Izraela da blokira transfer ubranog poreza Palestinskoj upravi kao odgovor na palestinski zahtev da njihov politički entitet postane član Međunarodnog krivičnog suda.

Prema sadašnjim prelaznim mirovnim sporazumima Izrael sakuplja poreze za Palestince i prebacuje taj prihod svakog meseca Palestinskoj upravi. Zamrznuti porezi iz decembra iznose oko 127 miliona dolara, prema navodima izraelskih medija.

Erekat je za agenciju AP rekao da je blokiranje tih sredstava akt “piraterije” i “kolektivne kazne” palestinskog naroda.

“Ako Izrael misli da će kroz ekonomske pritiske uspeti da nas skrene sa puta slobode i nezavisnosti, greši”, rekao je Erekat agenciji AP i dodao da je to novac palestinskog naroda.

Palestinci su juče prosledili Ujedinjenim nacijama dokumenta za pristup Međunarodnom krivičnom sudu (MKS), što je korak koji bi im uskoro mogao omogućiti da podnesu optužbe za ratne zločine protiv Izraela.

Izrael je zapretio represalijama ukoliko Palestinci postanu članovi MKS, dok su se i SAD žestoko usprotivile tom koraku kao prepreci za postizanje izraelsko-palestinskog mirovnog sporazuma.

(B92) (isra-news)