Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je da Izrael neće više davati teritorije zbog trenutne klime na Bliskom istoku.

“Premijer Benjamin Netanijahu je rekao da će svaka evakuisana teritorija pasti u ruke islamskog ekstremizma i terorističkih organizacija koje podržava Iran. Zato neće biti koncesija ni povlačenja. To je jednostavno irelevantno”, navedeno je u saopštenju koje je objavila njegova partija Likud.

Partijski portparol Eli Benet izjavio je da Netanijahuov govor iz 2009. godine, koji je značio prekretnicu, jer je u njemu podržao ideju o palestinskoj državi uz Izrael “nije relevantan u trenutnoj realnosti”.

Međunarodna zajeednica već dugo vrši pritisak da se osnuje palestinska država na teritorijama koje je Izrael oslobodio u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

Palestinci žele da ta država obuhvati Pojas Gaze i Zapadnu obalu i da glavni grad bude istočni Jerusalim. Godine 1993. Izrael i Palestinci su potpisali privremeni sporazum koji je trebalo da dovede do okončanja decenijskog izraelsko – palestinskog sukoba.

Međutim, mnogobrojne runde mirovnih pregovora su od tada održane uvek sa zastojima, a najnoviji pregovori doživeli su krah pre nepunu godinu dana.

SAD nisu za sada reagovale na ovo saopštenje Netanijahuove partije, a njegov portparol je odbio da bilo šta komentariše