Vesti Online

ISTORIJSKI DAN Otvorena birališta širom Grčke, narod odlučuje: OXI ili NAI

Širom Grčke jutros u sedam sati po lokalnom vremenu otvorena su biračka mesta na kojima će se približno 10 miliona građana izjasniti da li prihvataju dodatne restriktivne mere štednje, u zamenu za stranu finansijsku pomoć za spasavanje privrede.

 ?

Očajni građani ispred zatvorenih banaka

Prema podacima grčkog ministarstva finansija, ukupan iznos duga Grčke na dan 1. april ove godine, iznosio je 312,7 milijardi evra.
Znatan njegov deo – 184 milijarde, otpada na Evropski fond za finansijsku stabilnost (EFSF) – 131 milijardu, kao i na vlade zemalja evrozone, uključujući Nemačku, Francusku, Estoniju, Slovačku.
Grčka je dužna i 27 milijardi evra Evropskoj centralnoj banci ECB i 21 milijardu MMF.
Uoči referenduma, objavljeni su rezultati istraživanja javnog mnjenja agencije Ipsos, po kojima bi 44 odsto građana prihvatilo uslove međunarodnih kreditora, dok se 43 odsto tome protivi. Približno 12 odsto građana bilo je neopredeljeno.
U Grčkoj su 24 sata pre održavanja referenduma zabranjena sva okupljanja i objavljivanja anketa, a da bi se ljudi ohrabrili da glasaju biće uvedeni popusti na autobuske, vozne i avio-karte na domaćim linijama.
Poslednji put Grci su na referendumu glasali pre 41 godinu, 1974, kada su odbacili obnavljanje monarhije posle pada hunte „crnih pukovnika“. (BLIC)