Vesti Online

Hteo da poštuje zakon, pa potrošio 360 PUTA VIŠE!

Dušana Vucelju će legalizacija dograđenog potkrovlja na porodičnoj kući u Sremskoj Kamenici koštati čitavih 1,8 miliona dinara.

Vucelja je pokušao da legalizuje po zakonu iz 2008, ne sačekavši novi Zakon o ozakonjenju usvojen krajem prošle godine, po kojem taksa za legalizaciju objekta do 100 kvadrata košta svega 5.000 dinara.

Dušan Vucelja: Svi mi koji smo tada legalizovali ispali smo budale

Foto: RAS Srbija / RAS SrbijaDušan Vucelja: Svi mi koji smo tada legalizovali ispali smo budale

– Odlučio sam se tada da to ozakonim jer su nudili naizgled povoljno rešenje. Da sam čekao do ove godine, prošao bih bukvalno sa 5.000 dinara, a ovako svi mi koji smo tada legalizovali ispadamo budale – kaže Vucelja.

Ugovorena cena legalizacije sa Zavodom za izgradnju grada trebalo je da bude 400.000 dinara na 240 mesečnih rata, ali danas, nakon 96 isplaćenih rata, on ZIG-u duguje više novca nego pre osam godina.

– Mesečna rata se od početka otplate duplirala, pa sad umesto 1.700 plaćam 3.500 dinara. Zbog povećanja rate, raste i ukupno zaduženje, a na poslednjem računu piše da dugujem još 500.000 dinara. A to će još rasti – očajan je naš sagovornik.

Vucelja se obavezao da plaća rate koje se „usklađuju s eskontnom stopom centralne banke primenom komforne metode svakog meseca“. Zbog toga mu rata neprestano raste.

– Više puta sam se žalio ZIG-u, a oni kažu da nisu krivi „što sam okačio omču sebi o vrat“ – priča Vucelja.

Okupiću ljude koji su nasamareni! Tražićemo poništenje ugovora i da nam dozvole da legalizujemo po novom zakonu

Dušan Vucelja, vlasnik kuće

On se oseća prevarenim jer svi drugi objekte do 100 kvadrata, u šta se uklapa i njegov, sada mogu da ozakone za 5.000 dinara.

– Ovo je strašno! Okupiću ljude koji su nasamareni! Tražićemo poništenje ugovora i da nam dozvole da legalizujemo po novom zakonu – poručuje Vucelja.

U ZIG-u tvrde da je sve urađeno u skladu sa tadašnjim zakonom.

Primeniti novi zakon za sve

Radomir Ćilirilović, predsednik Udruženja za zaštitu potrošača „Prosperitet“, kaže da je na sceni pravno nasilje nad Novosađanima.

– Mora se izvršiti određena revalorizacija i izjednačavanje ovih ljudi sa novim zakonom. Vrhovni sud je računanje kamate komfornom metodom proglasio neustavnim još 2012. godine – podseća Ćirilović. (Blic)