Vesti Online

Holivud preko Relativitija ušao u Avala film

Beograd – Deo konzorcijuma Filmski put d.o.o. (Film Way), koji je juče kupio Avala film, nekada najveći producentski studio na Balkanu, po početnoj ceni od 980.349.988 dinara, jeste i američka medijska kompanija Relativity Media, nezvanično saznaje Danas.

Filmski producent zbog koga su u Beograd došli Kevin Kostner, Pirs Brosnan, Džon Kjuzak na snimanje filmova „Tri dana za ubijanje“, „Novembarski čovek“ i „Gavran“, globalna je medijska kompanija koje se bavi produkcijom i distribucijom filmova, ali i televizijskih, modnih, sportskih, muzičkih i digitalnih sadržaja. Relativity Studios čine najveći deo kompanije i producirali su, distribuirali ili finansijski učestvovali u više od 200 ostvarenja, koja su ostvarila profit od 17 milijardi na bioskopskim blagajnama širom sveta i osvojila 60 nominacija za Oskara, navodi se između ostalog na njihovom internet portalu. Njihove filmske reference čine, između ostalih, i drama „Bokser“, za koju su Kristijan Bejl i Melisa Lio osvojili nagrade Oskar, „Društvena mreža“ Dejvida Finčera, ekranizacija bajke „Snežana i sedam patuljaka“ „Ogledalce, ogledalce“ sa Džulijom Roberts u glavnoj ulozi, film nezavisne američke kinematografije „Don Džon“ sa Skarlet Johanson, kao i uspešna komedija „Film 43“ sa Hale Beri, Ričardom Girom, Umom Turman… Osnivač ove kompanije je filmski producent Rajan Kavano, koji se našao na 19 mestu Forbsove liste najmlađih milijardera 2013. godine, a filmski mediji ga nazivaju „producentom od milijardu dolara“.

Kako je Danasu potvrđeno, producentska kuća Work in Progress, koja je bila partner kompaniji Relativity Media prilikom snimanja filmova u Beogradu, nije deo konzorcijuma.

Prema podacima APR-a, Filmski put je osnovan kao društvo ograničene vrednosti, a kao osnivač upisan je Mišel Babić, francuski državljanin. Predstavnici te firme sa kojima je Danas razgovarao kažu da je krajna namera da se preregistruju u akcionarsko društvo, kada se bude precizirao tačan udeo članova konzorcijuma.

Kao što je Danas već pisao, Filmski put je juče jedini položio depozit u iznosu od blizu 400 miliona dinara, i time stekao pravo na učestvovanje u licitaciji u Agenciji za privatizaciju. U ime konzorcijuma, iza koga stoje, kako je Danasu rečeno, francuski i američki kapital, ali i neke banke koje su spremne da prate novu investiciju, ugovor je potpisao punomoćnik Vidoje Marjanović, koji nije želeo da daje izjave medijima nakon prodaje, pa je čak i njegovo ime otkrio predsednik komisije Dejan Milovanović.

Milovanović je prilikom licitacije koja je trajala kraće od pet minuta, budući da je postojao samo jedan kupac, istakao i da je bilo dva prigovora na prodaju – Jugoslovenske kinoteke i preduzeća Vektra d.o.o., ali da su oba odbijena. Podsetimo Kinoteka je tražila od Privrednog suda da se bar privremeno iz prodaje izuzme filmski fond – oko 600 ostvarenja snimanih tokom decenija u studijima Avala filma, ali je njihov zahtev odbijen, a Ministarstvo kulture Srbije saopštilo je da je takva odluka za čuđenje.

U isto vreme ispred zgrade Agencije za privatizaciju protestovali su filmski umetnici i radnici, koji su već danima vodili kampanju protiv prodaje. Uz parole „Kapitalizam ubija“, „Not For Sale“, „Stop Privatization!“, „Naša blaga ne damo“, okupili su se i studenti FDU, kao i nekadašnji radnici Avala filma.

– Još jednom se pokazalo da je jedan od najvećih gubitnika tranzicije kinematografija. Ovde gde sada stojimo bilo je nekoliko bioskopa, a danas nijedan ne radi. Ne sumnjam u dobru nameru tih koji su kupili. Nemam razloga da sumnjam dok ne vidim šta hoće. Ali ono što mene interesuje i ono o čemu sam pričao svih ovih dana jeste taj naš prvi susret, kada budu došli u Arhiv Kinoteke da razgovaraju kako će moći da koriste to što su kupili – kazao je za Danas Radoslav Zelenović, v. d. direktor Kinoteke. (Danas)