NOVI SAD – Dobar deo narkotika na „utabanim“ putevima sa Istoka na Zapad, dok prolaze Srbijom, otkrije novosadska policija, presecajući lanac krijumčarenja.

Za prvih šest meseci operativci su zaplenili oko 85 kilograma razne droge, a najviše skanka i marihuane. Samo za četiri dana nedavno završenog festivala „Egzit“, otkriveno je više od 12 kilograma raznih narkotika, što je dosadašnji rekord.

Od početka godine bilo je 368 zaplena droge, što je za oko 40 odsto više nego lane, kada su zabeležene 242 zaplene.

– Za prvih šest meseci otkrili smo 461 krivično delo u vezi sa drogom, a u prošloj godini 264 takva slučaja – predočava Goran Radonjić, šef Odseka za suzbijanje opšteg kriminaliteta, napominjući da otkrivanje ovih krivičnih dela zahteva višemesečni naporan rad, kako bi se prikupilo dovoljno materijalnih dokaza i izgrednici priveli pravdi.

Uprkos nedovoljnom broju operativaca, s obzirom na to da se PU Novi Sad pokriva veliko područje Južnobačkog okruga, navedeni šestomesečni rezultati su značajni i vredni pažnje. Novosadski operativci često su uključeni u akcije, o čemu svedoči hapšenje dvojice dilera, jednog na beogradskom aerodromu, a drugog u Frankfurtu, zatim hapšenje Bačkopalančanina u Beču, zbog laboratorije za proizvodnju narkotika.

– Putevi droge su poznati, heroin do nas stiže iz Avganistana preko Turske i Bugarske, manje količine ostaju ovde, a veće završavaju na Kosovu i Metohiji, gde je kontrola slabija – predočava Radonjić. – Iz Albanije dolazi skank. Marihuana stiže sa različitih strana, dok se iz Južne Amerike tranzitom preko zapadno-evropskih zemalja doprema kokain. (Novosti)