SUDIJA Višeg suda u Beogradu Branislav Blažić uhapšen je u sredu u svom stanu zbog sumnje da je počinio krivično delo trgovina uticajem. Zbog sumnje da su od ovog sudije „usluge kupovali“, privedeni su otac i sin Zoran (63) i Đorđe Matić (34), vlasnici beogradskog hotela „Taš“, „Mistik“ i „Sajd van“, i to u ranim jutarnjim satima, na graničnom prelazu Horgoš, kad su, kako je saopšteno, pokušali da napuste Srbiju.

Akciju su sproveli pripadnici MUP i SBPOK u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal. Oni su pretresali stanove osumnjičenih. Kako saznajemo, kod Matića su pronađeni oružje i veća količina novca, a oduzeti su im i pasoši.

– Sumnja se da je sudija Blažić u dužem vremenskom periodu, koruptivnim delovanjem i korišćenjem društvenog položaja, u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, primio novac i druga materijalna dobra. Sve to je, kako se sumnja, radio u cilju uticaja na ishod sudskog postupka koji se vodi protiv osumnjičenog Đorđa Matića – navodi se u policijskom saopštenju.

SELAKOVIĆ: OPOMENA SVIMA

MINISTAR pravde Nikola Selaković smatra da je hapšenje sudije Višeg suda u Beogradu alarm društvu i profesiji, kao i opomena svima koji se bave korupcijom u visokim državnim organima. – Retke su situacije da imamo hapšenje vršilaca sudijskih ili javnotužilačkih funkcija, ali je to jedna vrsta alarma u društvu, zajednici i profesiji, jer se sudije ne privode niti hapse bez jakih dokaza. Nosioci sudijskih i tužilačkih funkcija moraju da budu primer čestitosti, poštenja i ugleda, odnosno primer svim građanima – rekao je Selaković.

Protiv sve trojice je u sredu doneto rešenje o zadržavanju od 48 sati, nakon čega bi trebalo da budu privedeni na saslušanje u Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Prema nezvaničnim informacijama hapšenje sudije Blažića usledilo je posle nekoliko meseci praćenja. Kako saznajemo, posumnjalo se da je u kontaktu sa osobama protiv kojih su se vodili sudski postupci, pa je doneta odluka da se prisluškuje njegov telefon, kako bi se otkrilo o čemu je tačno reč. Akcija je otpočela kad je dobijena informacija da su Matići krenuli da napuste zemlju.

Naši izvori navode da je sudija Blažić pokušao da utiče na sudije Vrhovnog kasacionog suda, koji su radili na predmetu Đorđa Matića. Naime, on je, kako smo nezvanično saznali, osuđen u novosadskom sudu pravosnažno na dve godine zatvora zbog utaje poreza, nakon čega je Kasacionom sudu podneo zahtev za zaštitu zakonitosti.

Taj zahtev je bio poslednji zakonski pokušaj da mu se kazna ukine. Pretpostavlja se da je sudija Blažić pokušao da utiče na svoje kolege da donesu odluku u korist Matića.

Inače, sudija Blažić je član veća drugostepenog krivičnog odeljenja Višeg suda u Beogradu. Dugo godina bio je sudija nekadašnjeg beogradskog Okružnog suda, ali tokom reforme pravosuđa nije bio reizabran. Međutim, odlukom Ustavnog suda vraćen je na posao.

Blažićev branilac, advokat Vladimir Petrović, je za „Novosti“ izjavio da se radi o „fingiranom slučaju kojim se pokušava osumnjičiti njegov klijent za nešto što nije uradio“.

STEFANOVIĆ: NIKO NIJE ZAŠTIĆEN

MINISTAR unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je ocenio da je ova akcija, isto kao akcija od pre nekoliko dana, kada je uhapšeno 29 policijskih službenika, devet carinskih službenika i jedan građanin, dokaz da u Srbiji niko neće biti zaštićen ukoliko je prekršio zakon. – Niko neće biti zaštićen ni značkom, ni sudijskom funkcijom, ni bilo kakvim drugim statusom u društvu ili imovinskim stanjem, ukoliko postoji sumnja da je prekršio zakon – kazao je Stefanović.

– Nameštaju dokaze i hapse uglednog sudiju, kako bi pokazali da je reforma bila opravdana – kaže Petrović.

On je istakao da je uložio žalbu na rešenje o zadržavanju, kao i da je podneo zahtev za izuzeće tužioca za organizovani kriminal Miljka Radisavljevića i svih njegovih zamenika, jer smatra da oni nisu nadležni za ovaj slučaj. O tome bi trebalo da odluči Republičko javno tužilaštvo.

– Na teret mu se stavlja da je navodno uzeo novac da urgira kod nekih sudija Vrhovnog kasacionog suda, da oni donesu neku odluku – navodi advokat i objašnjava kako je osnovni uslov za sumnju da se zna na koga je pokušano da se utiče. – Toga ovde nema. On nikada nije ni od koga primio novac, niti je ikada na bilo koga uticao. Sudije koje su bile u veću VKS spremne su čak da idu na poligraf.

SEKRETAR KJOKUŠINKAI SAVEZA

SUDIJA Branislav Blažić, inače je ljubitelj borilačkih veština, pa je tako i član Kjokušinkai saveza Srbije. Na njihovom sajtu u delu u kome su navedena imena čelnika, može se pročitati da je Blažić generalni sekretar saveza. Takođe, među fotografijama je i jedna na kojoj je sudija sa trenerima i članovima kluba. (Novosti)