Vesti Online

HAPŠENJA U KRNJAČI U kući napravili logor za migrante

Mislili smo da je kuća prazna – tvrde stanari Ulice Mihajla Milovanovića u Krnjači gde je policija u kući otkrila čak 90 ilegalnih migranata.

Policija je pored migranata, koji nisu imali dokumenta, u kući zatekla i troje naših državljana Milana M. (36), Žaklinu M. (37) i Darka M. (55). Oni su, kako se sumnja, krijumčarili migrante i omogućili im da nedozvoljeno prelaze državnu granicu.
Dalja istraga trebalo bi da utvrdi da li su osumnjičeni deo veće grupe krijumčara ili su radili samostalno i migrante nalazili u blizini Centra za migrante u ovom prigradskom beogradskom naselju, a zatim ih za novac prevozili do Mađarske.

Zadovoljni: Migranti smešteni u Centru dobijaju sve što im je neophodno

U kući gde su bili smešteni migranti juče nije bilo nikog, a dvorište je čuvao ogroman pas. Komšije ističu da su iz viđenja poznavali porodicu koja je živela u toj kući.

 

– Ove uhapšene, barem po imenima, ne znamo. Znamo samo da je u toj kući nekad živeo neki Kundak sa porodicom. Možda su povezani. Kundak je kockar, izgubio je jednu kuću na kartama – priča jedna od stanarki u ulici.

Već 59 istraga za šverc ljudi
Nakon konsultacije sa zamenikom tužioca Prvog osnovnog tužilaštva, osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i danas će biti saslušani. „Blic” saznaje da je do hapšenja u Krnjači ovo tužilaštvo vodilo 59 istraga krijumčarenja ljudi.

Kako kaže, niko nije ni znao da u ulici žive azilanti, a kamoli toliko njih.
– Tek kad je nekoliko policijskih marica došlo, posumnjala sam da se nešto čudno događa. Ovde svako gleda svoja posla – kaže stanarka, i dodaje da je uvek na ulici puno dece.
Svega kilometar-dva dalje od te kuće nalazi se kolektivni centar u Krnjači gde je takođe smešteno ukupno 90 azilanta, ali u daleko humanijim uslovima.
– Imamo mesta za još 90 azilanata. Ovde ih registrujemo kao migrante i svako od njih dobije svoju ličnu kartu. Oni svakog utorka i četvrtka imaju sistematske preglede i sve im je besplatno. Pre nekoliko dana preko noći je nestalo 40 azilanata i mi smo to odmah prijavili policiji – kažu u ovom centru.
Azilanti listom ističu da su zadovoljni uslovima u kolektivnom centru.
– Ovde smo već mesec dana i imamo praktično sve što je potrebno. Ne žalimo se. Ne znamo da li ćemo i kad otići negde dalje. Jednostavno, trenutno nemamo novca da bismo nešto planirali. Za ovaj kamp smo saznali na granici i od taksiste smo tražili da nas dovede. Nažalost, u takvoj smo situaciji da nam znači da je sve besplatno – priča Ehisan, koji je od rata pobegao iz Jemena.(Blic)