Vesti Online

Grčka popustila: bolje i kasno nego nikada!

Niko ne zna šta je presudno uticalo na grčku vladu da popusti. Ali svejedno, nepotrebni spor oko grčkih dugova je baremza sada okončan, smatra u svom komentaru, novinar Dojče velea, Bernd Riegert.

Treffen der Eurogruppen Finanzminister Yanis Varoufakis Pressekonferenz

Srdačne čestitke, gospodine Varufakis! Konačno se grčki ministar finansija urazumio. On je spreman da izvuče pouke. Ma kako. Možda ga je precizniji pogled u budžet i izvode sa računa grčke države otreznio. Grčkoj je i dalje potrebna pomoć evrozone i Međunarodnog monetarnog fonda. I ova zemlja će dobiti tu pomoć. Pod istim uslovima kao i do sada i to za naredna četiri meseca. Ovakav rezultat mogao je biti postignut još pre tri sedmice. Janis Varufakis mogao je Brisel da poštedi svojih prkosnih nastupa i kraha sa nemačkim ministrom finansija. Takvo ponašanje Grčkoj nije donelo nikakav bitan napredak. Ono je međutim uništilo poverenje partnera u evrozoni, koje se sada ponovo mora graditi. Jer Grčkoj je potrebna pomoć evrozone.

Bernd Rigert

U celoj priči grčkom ministru finansija je uspelo da izvuče mali ustupak. On to svojim biračima sada mora da proda kao veliku pobedu grčkog prava na samoopredeljenje, ali i kao oslobođanje od jarma Trojke. Hoće li mu to poći za rukom? To ministre evrozone uopšte ne zanima. Grčka vlada se konačno sama odvela u slepu ulicu. Sada ispod svega treba podvući crtu. Trenutno je najvažnije da se u naredna četiri meseca napravi održivi program za Grčku, kako bi se nastavilo sa sanacijom budžeta, kako bi se dao podstrek za procvat privrede i kako bi se uklonila socijalna nepravda. Ukoliko se vladajuća koalicija, sačinjena od levice i desnice, pokaže da je spremna na razumnu saradnju, ni evrozona, ni MMF, a ni Evropska centralna banka, neće zaustaviti dotok novčane pomoći. Zajednički cilj je stabilizovati Grčku i sačuvati jedinstvo zemalja, članica zajedničke monetarne unije. Šta bude da bude, a to će već imati svoju cenu. Sam Varufakis je u Briselu tvrdio da Grčka ima „cash flow“- problem i da će joj narednih meseci biti potreba veća pomoć. Jer, prihodi od poreza su opali, a privredni rast je paralizovan. Za to je kriva i nova vlada, jer je unela nesigurnost među investitore i preduzeća.

Zabava je okončana

Izborna kampanja je sada definitivno završena. Pobednička proslava isto tako. Nova vlada je naučila ponešto, mora prihvatiti realnost i u poslednjoj sekundi je popustila – pod velikim pritiskom Berlina i Brisela. To je dobro – kako za Grčku tako i za Evropu. Srdačne čestitke, gospodine Varufakis.  (dw.de)