Vesti Online

Federika Mogerini, šefica diplomatije EU Rusija da ne upliće Balkan u tenzije

Šefica diplomatije Evropske unije (EU) Federika Mogerini pozvala je Rusiju da drži Balkan van tenzija između Evropske unije i Moskve oko ukrajinske krize

„Očigledno je da sada postoje neke tenzije između Evropske unije i Ruske federacije. Ali mislim da je u interesu dve strane da nađemo i razvijemo puteve saradnje, a ne konfrontacije“, rekla je Mogerini u obraćanju novinarima u Sarajevu, prenosi srbijanska novinska agencija Beta.

„I naravno, bila bi dobra ideja da se zapadni Balkan zadrži van te dinamike i takvog razmišljanja, i očekujem od svih u ruskom rukovodstvu da na to gledaju na isti način“, rekla je Mogerini.

Agencija Frans pres ukazuje da sve zemlje zapadnog Balkana, bivše jugoslovenske republike i Albanija žele da se pridruže evropskom bloku, uključujući Srbiju koja se smatra glavnim saveznikom Rusije u regionu.

Mogerini se nalazi u poseti Sarajevu zajedno sa evropskim komesarom za susedstvo i pregovore o proširenju Johanesom Hanom.

Ona je u Sarajevu rekla da EU očekuje konkretne korake od političarau BiH i da je cilj današnje posete evropskih zvaničnika da pokažu posvećenost Evropske unije BiH i podrže napredak te zemlje na putu ka EU.(Iz e-novina)