Vesti Online

FBI vodi istragu protiv Sepa Blatera!

Švajcarsko tužilaštvo saopštilo je da ne vodi istragu protiv odlazećeg predsednika Svetske fudbalske federacije Sepa Blatera, ali on ipak nije nezanimljiv nekim drugim organima, poput Federalnog istražnog biroa iz SAD.

„Blater nije pod istragom. Njegova ostavka neće uticati na aktuelnu istragu“, saopšteno je iz tužilaštva.

 

Nekoliko visokih zvaničnika Svetske kuće fudbala uhapšeno je u Švajcarskoj prošle sedmice po optužbama za korupciju, koje su stigle iz SAD. Švajcarska i SAD vode odvojene istrage, a Vašington zahteva izručenje uhapšenih lica, podseća Srna.
Međutim, kako Tanjug javlja, istragom američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) i državnog tužilaštva obuhvaćen je i predsednik Medjunarodne fudbalske federacije FIFA Sep Blater, koji je samo četiri dana posle reizbora iznenada podneo ostavku na tu funkciju, objavili su američki mediji.
Vest o istrazi protiv Blatera preneli su „Njujork tajms“ i „Ej-Bi-Si njuz“, pozivajući se na neimenovane policijske izvore, kao i izvore bliske tom slučaju.
Portparol FBI, medjutim, nije želeo da komentariše ove navode, prenele su agencije.
Blater je u utorak podneo ostavku na vanrednoj konferenciji u Cirihu.
On je pre samo četiri dana osvojio peti uzastopni mandat na čelu FIFA, ali je odlučio da se povuče zbog hapšenja sedmorice visokih funkcionera te organizacije zbog korupcije.
Kako je Blater najavio, njegov naslednik ubrzo će biti poznat na novom Kongresu FIFA.
„Ovoj organizaciji potrebna je rekonstrukcija. Uočio sam da nemam podršku svih za dalju saradnju, zbog čega sam zakazao nove izbore Veoma cenim i volim FIFA i mislim da su novi izbori za dobrobit fudbala“, rekao je Blater na konferenciji za medije.
Švajcarac je nedavno ponovno izabran za prvog čoveka FIFA pošto se jedini protivkandidat jordanski princ Ali bin Al Husein povukao uoči drugog kruga glasanja jer je imao 60 glasova manje od Blatera.
Blater je bio predsednik FIFA od 1998. godine kada je smenio Žoaa Avelanža. (Blic)