GOTOVO godinu dana postrojenje u kojem je Milan Zarubica nelegalno pravio opojne supstance namenjene za proizvodnju opojnih droga skoro netaknuto stoji u Ugrinovcima, iako je na snazi pravosnažna sudska odluka o njihovom uklanjanju iz objekta u Grobljanskoj ulici.

Naime, Zarubica je po sporazumu o priznanju krivice u Specijalnom sudu osuđen na tri godine zatvora, a tom presudom odlučeno je da mu se oduzmu oprema i materijal za proizvodnju opojnih supstanci. Znatan deo ovog materijala, međutim, nije još uklonjen.

Prepiska između Zarubičinih advokata i nadležnih institucija za ovih 11 meseci, kako kaže njegov zastupnik Miljan Timotijević, urodila je plodom samo kod Ministarstva unutrašnjih poslova. Službenici MUP su krajem prošlog meseca iz zgrade u Grobljanskoj ulici odneli deo opreme, dok su supstance ostale, jer je za njihovo odnošenje i uništenje nadležno Ministarstvo zdravlja. Reč je o jedinjenjima koji sadrže amfetamin-sulfat, piperonal, difenil, formamid…

Uzorci psihoaktivnih supstanci nalaze se u burićima u unutrašnjosti objekta koji, iako bi trebalo, niko ne obezbeđuje. Kapija je zaključana, kao i ulazna vrata na zgradi, ali u dvorište nije teško ući, pošto je s jedne strane zid nizak.

– Zgrada je napuštena i izložena vremenskim nepogodama i propadanju – kaže, za „Novosti“, advokat Miljan Timotijević. – Posebnom odeljenju, koje je donelo presudu, pisali smo u više navrata dopise u kojima smo ih upozoravali da napuštene opasne i otrovne hemikalije mogu da izazovu ekološku katastrofu ili neku drugu štetu, kako mom klijentu, tako i stanovnicima ovog dela naselja, poljoprivrednom zemljištu i vodotokovima. Tim pre, što su neka burad pukla, a supstance se izlile.

Prema rečima našeg sagovornika, sud je taj koji je dužan da primora nadležne organe da se sprovede njihova odluka, ali iz nekog razloga to ne čini u potpunosti.

– Prvi put sudu smo se obratili dva meseca pošto je presuda postala pravosnažna, ali nikakav odgovor kad će se sve ukloniti nismo dobili – kaže advokat Timotijević. – Pisali smo i mesec dana kasnije, i opet ništa, da bismo se u septembru prošle godine obratili predsedniku Višeg suda, koji nam je odgovorio da će se presuda izvršiti kad se steknu zakonski uslovi. To je bilo prosto neverovatno, jer su se zakonski uslovi stekli danom od kada je presuda postala pravosnažna.(Novosti)