Šta se dešava sa organizmom ako unosite previše soli: Evo koliko smete da pojedete dnevno 1Fotografija: Shutterstock

Pored toga što poboljšava ukus jela, so služi i kao konzervans, a sadrži 60% hlorida i 40% natrijuma koji je telu u malim količinama potreban za sve, od varenja hrane do kontrakcije mišića i treptanja očiju, no problem je u tome što danas količina natrijuma kod mnogih daleko premašuje ono što telu zaista treba.

Naime, našem telu svaki dan potrebno je samo 500 miligrama ili četvrtina kašičice soli, za kontrakciju mišića, održavanje zdravih nervnih impulsa i održavanje ravnoteže tečnosti. Svejedno, većina ljudi u proseku pojede oko 3400 miligrama natrijuma svaki dan, dok je preporučeni maksimum 2300 miligrama ili jedna kašičica dnevno, a prema American Heart Association idealno bi bilo 1500 miligrama dnevno.

Evo šta se točno događa kad pojedete previše soli u kratkom roku i kad imate običaj da preterujete.

Može oštetiti krvne sudove i srce

Najčešći zdravstveni problemi povezani s hronično visokim unosom natrijuma su visok krvni pritisak ili hipertenzija. Nakon što se konzumira i kada uđe u krvotok, natrijum je sunđer za vodu. Kada više vode uđe u krv, volumen tečnosti se povećava i pritisak na zidove krvnih sudova raste. Hipertenzija se smatra tihim ubicom, jer ima vrlo malo znakova ili simptoma koje možemo da vidimo ili osetimo, pa se saveti lekara za rešavanje povišenog pritiska često zanemaruju.

Hipertenzija je i broj jedan faktor rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Hypertension, a procenjuje se da je visok krvni pritisak odgovoran za 54% svih moždanih udara i 47% svih koronarnih bolesti srca. Povišeni krvni pritisak takođe je faktor rizika za zastoj srca, atrijalnu fibrilaciju i bolesti srčanih zalistaka.

Mogli biste da postanete naduti i otečeni

Dodavanje previše soli hrani ili preterivanje s omiljenim slanim grickalicama često će učiniti da se osećate naduti u sledećih nekoliko sati. Želudac se može činiti proširenim, a mnoge osobe osetljive na so osećaju i natečenost lica, ruku i stopala. Ovo je klasičan znak promene tečnosti do koje dolazi zbog prekomernog unosa natrijuma za koji telu treba vremena da ga izluči.

Može dovesti do povećanja telesne težine ili viška masnog tkiva

Previše soli vas zbog zadržavanja vode čini težima na vagi, a postoji sve više dokaza da je visok unos soli povezan s gojenjem i većom telesnom masnoćom. Istraživanje objavljeno u časopisu Hypertension takođe je otkrilo da postoji direktna veza između ishrane s visokim udelom natrijuma i prekomerne telesne težine i gojaznosti, bez obzira na unesene kalorije i kvalitet tih kalorija. Studija je pokazala da među odraslima povećanje unosa natrijuma od 1000 mg/dan povećava rizik od gojaznosti za 26 posto. Što je još gore, visok unos soli povezan je s višim indeksom telesne mase, obimom struka i telesnom masnoćom. Iako mehanizam još nije shvaćen, istraživači kažu da so može negativno da utiče na metabolizam masti.

Može da pogorša migrene

Prve studije koje povezuju vezu između natrijuma i tečnosti s migrenama datiraju još iz 1940-ih, a jedna studija iz 2021. napravljena na uzorku od 262 odrasle osobe i objavljena u British Journal of Nutrition izvestila je da su nakon kontrole drugih potencijalnih okidača migrene, osobe s najvišim stepenom natrijuma (merene u urinu) imale duže glavobolje u poređenju sa onima s nižim unosom natrijuma. Iako su potrebna dodatna istraživanja za utvrđivanje uzročno-posledične veze, nema razloga zašto ne biste pokušali da zadržavate natrijum na preporučenom nivou, piše portal Eat This.

Izvor: vecernji.hr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.