Vesti Online

Evakuisano 316 ljudi, ostala još 161 osoba na trajektu

Spasilački timovi tokom noći nastavili su operaciju spasvanja ljudi sa zapaljenog italijanskog trajekta i dosada je spaseno 316 osoba

 Foto Tanjug, AP
  •  

BARI – Sa grčkog trajekta, na kome je izbio u nedelju požar, do ponedeljka ujutro evakuisano je 316 ljudi, 161 osoba je još zarobljena na trajektu i potvrđeno je da je jedna osoba preminula, rekao je danas grčki ministar pomorskog saobraćaja Miltiadis Varviciotis.

Teretni brod sa 49 evakuisanih, uključujući četvoro dece, stigao je jutros u italijansku luku Bari i to je prva veća grupa koja je pristigla na kopno, prenela je agencija AP.

Brod je pristigao na obalu posle noćašnjeg pokušaja da pristane u Brindisi, ali zbog nemirnog mora došlo je do promene plana.

Trajekt je pod italijanskom zastavom plovio pod ovlašćenjem grčkog trajektnog operatera „Anek Lines“ od Patrosa u zapadnoj Grčkoj do Ankone u Italiji sa 478 putnika i članova posade i više od 200 vozila kada se zapalio, navela je agencija Rojters.

Posle prvobitnih napora spasilačkih brodova da priđu zapaljenom trajektu usled loših vremenskih uslova, italijanski i grčki helikopteri su započeli u nedelju popodne otežanu operaciju prebacivanja putnika sa trajekta na desetak obližnjih brodova.

Helikopterom je prebaćeno 17 putnika u Galatinu ua među kojima su deca, žene i promrzli.

Na kontejnerskom brodu „Spirit of Pireus“ nalazi se 49 spasenih i oni plove prema luci Bari.

Italijanski trajekt „Norman Atlantik“, koji je plovio za grčku kompaniju Anek Lajns, bio je na plovidbi između Patrosa na zapadu Grčke i Ankone sa 478 putnika i članova posade i 200 vozila kada je izbio požar.

Većina putnika su Grci, Turci i Italijani, a na trajektu je i jedan hrvatski državljanin, prenosi index.hr. (Novosti)