Vesti Online

EU pomaže Srbiji oko migranata!

SETILI SE U BRISELU

EU pomaže Srbiji oko migranata!

Autor: Tanjug | 24.07.2015 ALO

Evropska unija pažljivo prati situaciju u vezi sa migrantima u Srbiji i regionu i priprema program pomoći za njihovo zbrinjavanje, rečeno je Tanjugu u sedištu Evropske komisije.

Migranti u centru Kanjiže

Migranti u centru Kanjiže | Foto: N. Kolundžija

„Komisija stoji uz Srbiju u ovoj vanrednoj situaciji i u stalnom je kontaktu sa vlastima u Beogradu, kako bi se našao način da se pomogne“, potvrdila je za Tanjug Maja Kocijančič, portparolka komesara za susedsku politiku i pregovore o pridruživanju Johanesa Hana.
U Srbiju je poslednjih meseci ušlo na desetine hiljada izbeglica, mahom iz Sirije i Avganistana, a premijer Aleksandar Vučić je nedavno upozorio da srpski budžet ne može još dugo da izdrži teret njihovog zbrinjavanja.
Kocijančič je rekla da EK pozdravlja uspostavljanje jedinstvenog prihvatnog centra u Preševu.
U Evropskoj komisiji kažu da iz Beograda još nisu primili konkretan zahtev za pomoć, ali da su, u slučaju da Srbija zatraži pomoć, spremni da izdvoje sredstva iz fondova za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu, kao što je to bio slučaj tokom katastrofalnih poplava prošle godine.
Pored toga, stručnjaci Komisije dovršavaju planove za regionalni program podrške zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj koji treba da počne da se primenjuje od septembra.
Oko osam miliona evra iz tog programa biće usmereno na identifikaciju migranata, razmenu informacija i uspostavljanje mehanizma za njihov povratak, a program se radi u koordinaciji sa evropskom graničnom službom Fronteks, Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) i Visokim komesarijatom za izbeglice Ujedinjenih nacija (UNHCR).