Vesti Online

Експлозије разнеле војни објекат у Медни

Експлозије разнеле војни објекат у Медни

уторак, 28.02.2017. у 15:42

Дим изнад Крагујевца после експлозије у Техничко ремонтном заводу (Фото www.RTS.rs.)

Крагујевац – Војни објекат Техничко-ремонтног завода (ТРЗ) у Медни код Крагујевца у потпуности је уништен у експлозијама. Једна особа је погинула, три су нестале а најмање 25 радника ове војне фабрике је повређено. Пожар је избио после 13 сати, након чега је дошло до прве експлозије.

Друга разорна детонација у погону за издвајање барута из мина одјекнула је око 15 сати. Од силине удара у Крагујевцу су се затресли прозори на кућама и зградама. Помоћ повређенима пружале су екипе и војне и цивилне хитне помоћи. У Клиничком центру „Крагујевац” су нам потврдили да има и мртвих.

– У ургентном сам, не могу сада ништа да причам, зовите касније… – било је све што нам је око 17 сати рекао директор КЦ „Крагујевац” Предраг Саздановић.

ТРЗ је удаљен десетак километара од Крагујевца, на путу ка Јагодини. Прва експлозија се није чула, али су се од друге, много снажније, задрмали неки старији објекти у граду. Претпоставља се да је у том тренутку повређено много радника који су гасили пожар у погону за делаборацију барута.

Реч је о делу фабрике у коме се растављају експлозивна средства и оруђа. Крагујевачки завод се бави уништавањем мина и на том пољу има дугогодишњу сарадњу са Уједињеним нацијама и НАТО.

– Немојте ме, молим вас, сада звати, радимо на спасавању… – поручио нам је Бошко Димитријевић, технички директор ТРЗ-а са којим смо се чули око 16 сати.

Улаз у Медну, испод чијих се брда налазе погони ТРЗ-а, био је блокиран. Полиција ником није дозвољавала да приђе. Иста ситуација је била и испред улаза у КЦ „Крагујевац”. (Politika)