SARAJEVO – Specijalni izaslanik američkog predsednika Baraka Obame za globalnu koaliciju borbe protiv militanata Islamske države (IS), general Džon Alen, poručio je uoči današnje posete Bosni i Hecegovini da će međunarodna zajednica zajedničkim delovanjem pobediti tu terorističku organizaciju iako će, kako ocenjuje, to biti duga borba, prenose mediji i BiH.

Alen je u svojoj poruci podsetio da su nedavno 23 države, koje su ujedno ključne članice koalicije za borbu protiv IS-a, podržale plan čiji je cilj da se prekine kontrola te terorističke grupe na delovima iračke teritorije.

„Pad Ramadija pre dve sedmice zaista je bio vraćanje unazad, ali to ni na koji način ne može umanjiti važnost poraza IS-a u Kobaneu, Tikritu, Bagdadu“, navodi Obamin izaslanik i iznosi ocenu da je IS već izgubio nadzor nad četvrtinom naseljene teritorije koju je u Iraku kontrolisao prošle jeseni.

Naveo je i kako je do sada izvedeno više od 4.300 vazdužnih udara na položaje IS-a, dok je istovremeno posebnu obuku za borbu protiv te organizacije prošlo 7.000 iračkih vojnika.

„Međutim, vazdušni napadi i obuka iračkih bezbednosnih snaga nisu dovoljni za potpuni poraz Islamske drzave, pa je zato nueophodno onemogućiti pristup toj organizaciji globalnim finansijskim sistemina“, smatra Alen.

General je, navodi Hina, pojasnio kako se to postiže merama poput vazdušnih napada na mobilne rafinerije nafte, kontrolom inostranih donacija i uništavanjem crnog trzazišta antikvitetima.

Drugi veliki problem je, prema njegovoj oceni, priliv ratnika koji dolaze iz inostranstva, iz oko 100 država, kako bi se borili na strani IS-a.

Prema Alenovim procenama, iz BiH je takvih osoba do sada bilo oko 300.

„Suočavanje s pitanjem stranih boraca je ozbiljan izazov koji će još dugo biti pred nama“, istakao jer Alen i dodao da je važno striktno primjenjivati zakone kojima se sankcionišu takvi postupci, ali je pritom umesto masovnih dugogodišnjih kazni zatvora potrebno razmotriti i modele deradikalizacije i reintegracije povratnika sa stranih ratišta, poput onih koje primenjuju Singapur ili Saudijska Arabija.

Izaslanik američkog predsednika je dodao da je na Interpolovom spisku onih koji su se pridružili IS-u oko dve hiljade imena, dok je zabrana ulaska u Tursku kao državu iz koje se najčešće pokušava ilegalno ući u Siriju uvedena za oko 13.000 osoba.

„Verujem da ćemo na kraju degradirati i poraziti ovog neprijatelja. Biće to duga borba, ali uz pomoć partnera poput BiH – pobedićemo“ poručio je Alen.

Penzionisani general američkih marinaca sa četiri zvezdice i bivši zapovednik koalicionih snaga u Avganistanu u BiH stiže u okviru regionalne turneje, tokom koje će sutra posetiti i Hrvatsku.

Sa državnim zavničniocima i predstavnicima bezbednosnih službi zemalja regiona Obamin izaslanik će obaviti konsultacije u cilju sprovođanja mera kojima će se sprečiti vrbovanje za potrebe IS-a i onemogućiti finansiranje njenog delovanja.

Sjedinjene Američke Države su prošle godine, na predlog Obame, zbog jačanja Islamske države inicirale formiranje globalne koalicije koja okuplja više od 50 država sveta, koje se zajedničkim snagama bore protiv Islamske države.