BEJRUT- Džihadisti Islamske države kidnapovali su, tokom trodnevne ofanzive, najmanje 220 ljudi iz hrišćanskih sela na severoistoku Sirije, saopštila je danas Sirijska opservatorija za ljudska prava.

U saopštenju te organizacije sa sedištem u Londonu navodi se da je otmica izvršena kada su džihadisti IS od kurdskih snaga preuzeli kontrolu nad 10 sela koje naseljava hrišćanska manjina u blizini grada Hasaka, javio je AFP.

Prema saopštenju Mreže za ljudska prava Asiraca sa sedištem u Švedskoj, iz severoistočne provincije Hasak je od ponedeljka, kada je izvršeno prvo kidnapovanje, grupe od oko 100 ljudi, iz sela pobeglo skoro 1.000 porodica.

Njih oko 800 je potražilo sklonište u gradu Hasaku a 150 u Kamišliju, kurdskom gradu na granici s Turskom, saopštsila je Mreža, saopštavajući da je broj raseljenih dostigao oko 5.000 ljudi.

Masovnu otmicu osudili su juče SAD i Ujedinjene nacije i zatražili od otmičara da puste taoce na slobodu. Ovo je, kako navodi AFP, prva otmica ove vrste u Siriji.

U Siriji je živelo oko 30.000 Asiraca pre izbijanja građanskog rata 2011. godine. Tada je procenjeno da u Siriji živi oko 1,2 miliona hrišćana.

Predstavnica Stejt departmenta Džen Psaki rekla je da je napad IS na religijsku manjinu u Siriji još jedan dokaz brutalnog i neljudskog postupanja prema svim onima koji se ne slažu sa razdornim ciljevima i otrovnim ubeđenjima IS.  (Novosti)