Vesti Online

Dvojica Bosanaca uhapšena u Melburnu

Najmanje dva od pet muškaraca koje je uhapsila australijska policija zbog planiranja terorističkog napada bili su aktivni članovi grupe „Al Furkan“ Haruna Mehičevića poreklom iz BiH.

Hapšenje Lisice

Ilustracija | Foto: Profimedia

Australijski list „Dejli telegraf“ piše da je jedan od uhapšenih tinejdžer iz BiH, čije ime se ne može objaviti zbog strogih zakona.
List navodi da se zna da je ovaj mladić podneo zahtv za pasoš prošle sedmice i da je često dolazio na skupove grupe „Al Furkan“.
Otac ovog mladića blisko je povezan sa Mehičevićem, piše list. Drug tog mladića Sevdet Besim (18) optužen je za zaveru za teroristički napad. Njih dvojica su prisustvovali sahrani Numana Hajdara, koji je ubijen prošle godine nakon što je izbo nožem dva policajca u policijskoj stanici u Melburnu.
Hajdar je planirao napad u stilu „Islamske države“. Prošle godine je obelodanjeno da je Numan Hajdar često dolazio u centar „Al Furkan“.
Nil Prakaš, poznatiji kao Abu Kaled al-Kambodi, koji je regrutovao džihadiste za „Islamsku državu“, takođe je često bio u kontaktu sa članovima grupe preko društvenih mreža.
Pripadnici australijske policije upali su juče u Centar „Al Furkan“ u  Springvejl Sautu, predgrađu Melburna i uhapsili pet lica zbog sumnje da su planirali teroristički napad na ceremoniji povodom Dana ANZAK-a u Melburnu, na stogodišnjicu iskrcavanja u Galipolju u Prvom svetskom ratu.
U saopštenju policije se navodi da su uhapšeni planirali napad na policiju na skupu povodom Dana ANZAK-a u Melburnu naredne sedmice.
Prema saznanjima policije, oni su planirali napade uz upotrebu noževa i mačeva.
Dan ANZAK je nacionalni dan sećanja na borce koji su bili deo kontingenta Australije i Novog Zelanda koji su se borili u Galipolju u Turskoj za vreme Prvog svetskog rata. (ALO)