Vesti Online

Dublji motivi od osvete proroka Muhameda za napad u Parizu

Masakar u Parizu opravdao je strahovanj da ce džihadisti iz Evrope, koji se sada bore u Iraku i Siriji, izvesti terorističke napade po povratku kući. Francuska – u kojoj živi najviše muslimana u Evropi, oko pet miliona – i pre uspona Islamske države – bila je na meti islamista. Tako je francuski musliman, koji je bio na obuci u Pakistanu, ubio tri vojnika, a potom četiri lica u jevrejskoj školi u Tuluzu 2012. godine.

I pre napada na satirični magazin “Šarli Ebdo”, Francuska je bila u pripravnosti jer se oko hiljadu njenih građana bori u redovima Islamske države.

“Nekoliko terorističkih napada je bilo sprečeno u poslednjih nekoliko sedmica”, izjavio je francuski predsednik Fransoa Oland.

Masakr u francuskoj prestonici je potvrdio najgora strahovanja da će džihadisti napasti ciljeve na Zapadu, pre svega u zemljama koje su angažovane u kampanji međunarodne koalicije protiv Islamske države.

Bezobzirni napad na satirični list koji je objavljivao karikature proroka Muhameda, što je izazvalo gnevne reakcije u islamskom svetu, veoma je moćno propagandno oružje i, istovremeno, može da posluži za regrutovanje novih militanata, smatraju analitičari.

“Cilj ovog napada je bio da izazove šok u međunarodnoj zajednici”, kazala je za AFP Lina Hatib, direktora Karnegi centra za Bliski istok.

“’Spektakularan’ način, na koji je napad izveden, treba da pokaže uticaj džihadističkog pokreta u Evropi”,dodala je Hatib.

Slanje poruke – cilj napada

Istražioci su saopštili, pozivajući se na izjave svedoka, da su napadači uzvikivali “osvetili smo proroka”, dok su ubijali novinare i policajce.

Međutim, Lina Hatib smatra da cilj napada verovatno seže dalje od kontroverznih publikacija satiričnog magazina.

Francuska je jedan od ključnih partnera u međunarodnoj koaliciji predvođenoj SAD-om u borbi protiv Islamske države, učestvujući u vazdušnim udarima na ovu grupaciju u Iraku.

Analitičar bezbednosnih politika i docent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu,Filip Ejdus za RSE ocenjuje da je napade poput napada na satirički list u Parizu nemoguće izbeći. On podvlači da se radi o prvom napadu na medije u srcu jedne evropske metropole.

Francuska takođe predvodi operacije protiv džihadističkih grupa u Africi, zbog čega je jedna od ključnih meta ekstremista.

Stoga je cilj napada u Parizu bio “da pošalje poruku državama, pre svega koje učestvuju u borbama protiv Islamske države, da su sada ranjive”, ističe Hatib.

“Napadači su izabrali centralnu zonu Pariza za napad što je veoma simbolično…pominjanje osvete za proroka je samo izgovor”, dodaje Hatib.

Nekoliko hiljada džihadista iz Evrope se pridružilo Islamskoj državi koja je proglasila takozvani “kalifat” na delovima teritorije Iraka i Sirije koje kontroliše. Od toga oko hiljadu je iz Francuske. Oko 50 ih je poginulo.

Islamska država i Al kaida na arapskom poluostrvu (Akpa), moćni ogranak ove organizacije u Jemenu, pozvali su u više navrata sledbenike da napadaju Francusku. (Slobodna Evropa)