Vesti Online

Država oštećena za četiri milijarde evra

Ministarka Zorana Mihajlović zemljište ustupila privatnom preduzeću pre Zakona o konverziji, čime je izbegnuto plaćanje konverzije * Novi vlasnik sada ima pravo na naknadu, jer su na „njegovoj“ zemlji podignute zgrade, a tu je i jezero sa akumulacijom * Stamatović: Ako je država Srbija toliko bogata da jednom privatnom licu pokloni četiri milijarde evra, mislim da tu nisu čista posla

AUTOR: N. KOVAČEVIĆ

Opština Čajetina oštro se usprotivila odluci Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koje je svojim rešenjem Privrednom društvu „Zlatibor“ ustupilo, bez naknade, 2.213 hektara zemljišta na Zlatiboru koje je do sada bilo u državnoj svojini. U pitanju je uglavnom građevinsko i poljoprivredno zemljište, a na mogućnost da se to zemljište dodeli tom privatnom preduzeću, čajetinska opština je ukazivala godinama i od države tražila da reaguje.

– To je pljačka države, presedan i neviđen kriminal u Srbiji. Ministarka Zorana Mihajlović je jednim svojim potpisom prenela vlasništvo privatnim licima nad 2.213 hektara zlatiborskog i nekadašnjeg državnog zemljišta i time, bez pravnog osnova, nanela ogromnu štetu, ne samo građanima Zlatibora i Čajetine, nego i svim građanima Srbije – poručio je Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, posebno istakavši da je vrednost tog zemljišta najmanje oko četiri milijarde evra.
– Nama jedino preostaje da se obratimo javnosti, predsedniku i premijeru države i da upozorimo ministarku da, ako to ona nije znala, evo sada putem medija je obaveštavamo da je počinila ogromnu štetu za državu. Desetak godina smo upozoravali na to, 2003. godine čajetinska skupština je donela odluku da se, posle privatizacije preduzeća „Zlatibor-turist“, koje koristilo to zemljište, zaštiti 230 hektara u samom srcu Zlatibora. Mislili smo da je tome došao kraj, ali rešenjem koje smo dobili to zemljište je ustupljeno privatnim licima, bez naknade – kazao je Stamatović, navodeći da se deo tog zemljišta nalazi u zoni gradskog građevinskog zemljišta i da je ustupljeno privatnom preduzeću pre stupanja na snagu Zakona o konverziji, čime je, kako je rekao, izbegnuto plaćanje konverzije.
Sporno zemljište, kako je objasnio prvi čovek Čajetine, obuhvata Obudojevicu, potez poljoprivrednog kombinata prema farmi i Vodicama na Zlatiboru, a deo se nalazi u samoj Čajetini.
– Ta privatna lica mogu odmah da se uknjiže u katastar kao vlasnici, čime bi nastupili veliki problemi, jer bi im se morala platiti izgrađena infrastruktura, iako ništa u nju nisu uložili. Ni slutili nismo da se sada jezero na Zlatiboru i akumulacija u Ribnici nalazi na tim privatnim parcelama, pa novi vlasnici mogu da traže naknadu za kompletnu infrastrukturu. I za stambene zgrade u Čajetini mogu da tvrde da se nalaze na njihovom imanju i takođe da traže da im se plati naknada za zemljište – naveo je Stamatović, dodavši da veliki deo tog zemljišta podleže restituciji.
– Nekada je država napravila nepravdu i vlasnicima oduzela to zemljište, a sada ga ne vraća prvobitnim vlasnicima, već će im plaćati nekakvu naknadu narednih 50 godina, zato što privatizacijom društvenih kombinata od 2000. godine takva preduzeća ne podležu naturalnoj restituciji – dodao je Stamatović.
– Ako je država Srbija toliko bogata da jednom privatnom licu pokloni četiri milijarde evra, mislim da tu nisu čista posla i za to je najodgovornija ministarka Zorana Mihajlović. U pitanju je korupcija i neviđeni kriminal, pa bi nadležni organi morali to da spreče. Podnećemo krivične prijave protiv ministarke Mihajlović i svih drugih odgovornih – najavio je Stamatović.
On je rekao da je pravni osnov za rešenje ministarstva najverovatnije to što je 1968. godine to zemljište bilo upisano kao vlasništvo nekadašnjeg društvenog Poljoprivrednog kombinata, iz kojeg je kasnije nastalo današnje privredno društvo, ali, kako je objasnio, to ne može da bude valjan pravni osnov da se privatnim licima poklanja državno zemljište.
– Tu verovatno neće biti kraj, jer je Poljoprivredni kombinat „Zlatibor“ nekada raspolagao sa 4.500 hektara, pa će uslediti i druga rešenja za ostatak zemljišta. Predsednik i premijer treba da spreče ovakvu pljačku, a ako to ne urade, to znači i da oni učestvuju u nečasnim radnjama – poručio je Stamatović, istakavši da u tome nema nikakve politike, iako je on funkcioner SNP, već da je u pitanju zaštita državne imovine.
Zatraživši od ministarke Mihajlović da javno objavi ime i prezime privatnog lica na koje je rešenjem preneto pravo svojine nad spornim zemljištem, Stamatović je pozvao građane da dignu glas protiv poklanjanja državne imovine.
– Šta će ostati budućim generacijama? Da li će sutra da služe kriminalce koji su dobili na poklon nečiju dedovinu? Dolazi vreme da se pokrene pobuna protiv ovakvih odluka. Narod mora da se pobuni, moraju i mladi da se probude, a vest o najvećoj pljački u Srbiji mora da bude glavna vest u svim medijima – poručio je Stamatović. (Danas)