Vesti Online

DRON

Dronovima nema ko da upravlja

Irena Hadžiomerović | 01. 12. 2014. – 06:16h | Foto: Reuters, AP | Komentara: 0

Fejsbuk i Amazon spremni su da plate 50 dolara na sat profesionalcima koji će upravljati komercijalnim bespilotnim letelicama.

London bi mogao da bude prvi grad koji će dronove koristiti za raznošenje pošte.

Federalna administracija za avijaciju SAD iduće godine bi trebalo da dozvoli letove dronova za dostavu različitih proizvoda, koji bi se kretali na visini do 120 metara. Zato vodeće svetske kompanije tragaju za iskusnim inženjerima koji će biti zaduženi za njihovu proizvodnju, ali i za obučenim operaterima koji će ih pokretati.
Prema prošlogodišnjoj prognozi Asocijacije sistema bespilotnih letelica, čak 100.000 novih radnih mesta otvoriće se u prvih deset godina od puštanja komercijalnih dronova u promet.

 

– Operater bespilotne letelice je jedna od najperspektivnijih profesija budućnosti. Poslodavci su za ovo radno mesto spremni da ponude dobru platu, koja bi mogla da dostigne čak 100.000 dolara godišnje – kaže Al Palmer, direktor Centra za bespilotne letelice na Univerzitetu u Severnoj Dakoti.

Gradonačelnik Londona Boris Džonson

Prvih šezdeset polaznika kursa za operatere već je steklo diplomu ovog centra, a većina se zaposlila u kompanijama „Northrup Grumman“, „Lockheed Martin“ i „General Atomics and Boeing“, koje se bave proizvodnjom i prodajom dronova. Profesionalni upravljači bespilotnim letelicama biće potrebni i „Guglu“, koji je u aprilu kupio „Titan Aerospace“, kompaniju čiji dronovi mogu da prave fotografije predela u realnom vremenu.

Kao u video-igri
„Posao mi je da kontrolišem kamere na dronu „MQ9 riper“ i da pratim mete. Sve izgleda kao video-igra, ali to je stvaran život“, kaže pilot Džeremaja iz Nju Meksika.

– Verujemo da dronovi predstavljaju tehnologiju koja može da učini svet boljim. Pored komercijalne upotrebe, oni bi mogli da pomognu ljudima nakon prirodnih katastrofa – naveli su iz „Gugla“.
Ako nebo kojim jezde bespilotne letelice zaista postane naša stvarnost, otvoriće se čitav niz novih problema, napominju stručnjaci.
„Države koje naprave dobro regulatorno i prostorno okruženje za ovu tehnologiju, imaće više posla od država koje to nisu uradile“, navodi se u izveštaju Asocijacije sistema bespilotnih letelica.
Dronovi su odavno deo odbrambene politike Baraka Obame. U američkim vazduhoplovnim bazama treniraju se operateri koji se angažuju na ratištima.