Vesti Online

Dolar oslabio prema evru

Tečaj eura u odnosu na dolar najviši od travnja 2018.

HinaPrije 6 sati 0

Foto: 123RF

TEČAJ eura u srijedu je na međunarodnim tržištima premašio 1.22 dolara prvi put od travnja 2018. godine, pod utjecajem snažnih pokazatelja eurozone i nade investitora oko napretka u trgovinskim pregovorima Britanije i Europske unije.

Tečaj eura oko podneva je iznosio 1,2197 dolara, što znači da je ojačao 0,35 posto u odnosu na prethodno zatvaranje. Kreće se tako oko 1,22 dolara, razine koju je prekoračio po prvi put od travnja 2018. godine.

Aktivnosti u gospodarstvu eurozone stabilizirale su se u prosincu, poduprte snažnim proizvodnim sektorom, pokazalo je u srijedu izvješće tvrtke Markit. Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u prosincu za 4,5 bodova u odnosu na prethodni mjesec, na 49,8 bodova, što je nadomak 50 bodova koji dijele rast od pada aktivnosti.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, oko podneva je iznosio 90,20 bodova, oslabivši 0,3 posto u odnosu na prethodno zatvaranje. Tijekom jutra skliznuo je na 90,127 bodova, najniže razine od travnja 2018. godine.

Euro jača od svibnja kada je Europska unija najavila uspostavu fonda za oporavak gospodarstva od koronakrize i od tada je ojačao gotovo 13 posto. Podaci o aktivnostima u gospodarstvu eurozone posljednjih mjeseci također su podupirali očekivanja da Europa ostvaruje bolje rezultate od SAD-a.

U fokusu tržišta ostaju pregovori Britanije i EU o budućim trgovinskim odnosima. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je da ne može reći hoće li EU i Britanija postići trgovinski sporazuma, ali da je napredak postignut te da će idućih nekoliko dana biti ključno.

Funtom se oko podneva trgovalo po 1,3515 dolara, što znači da je ojačala 0,36 posto u odnosu na prethodno zatvaranje.

Investitori će za daljnje smjernice također pratiti odluke s dvodnevne sjednice američke središnje banke Fed koja danas završava. Očekuje se da će Fed ostaviti kamatne stope blizu nule i signalizirati da će se one zadržati na tim razinama u godinama koje slijede, a takva će odluka, po mišljenju analitičara, dodatno poboljšati raspoloženje investitora u vezi poduzimanja rizika.

„Na tržištu je prisutan dobar zamah“, rekao je Bart Wakabayashi, menadžer u tokijskom ogranku State Street Banka.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?