Turski premijer Ahmet Davutoglu optužio je juče izraelskog kolegu Benjamina Netanijahua za terorizam i rekao da izraelske “provokacije” kao što je operacija u Gazi, doprinose radikalizaciji u muslimanskom svetu.

Mir na Bliskom istoku i iskorenjivanje ekstremističkih grupa biće praktično nemogući bez osnivanja države Palestinaca, napomenuo je takođe Davutoglu u intervjuu za Rojters.

On je podsetio da je izraelska armija “ubijala decu na igralištima”, kao i turske i jednog američkog državljanina u međunarodnim vodama.

Davutoglu je, takođe, pomenuo i napad Izraela u Jerusalimu, u džamiji Al Aksa, nazvavši te akcije terorizmom.

“Te provokacije izazivaju frustraciju u muslimanskom svetu i jedan su od uzroka pojavljivanja ovih radikalnih trendova”, istakao je turski premijer.

Davutoglu je u četvrtak uporedio Netanijahua sa islamističkim militantima koji su izveli napade u Parizu, ističući da su i izraleski premijer i oni učinili zločine protiv čovečnosti.

Turski premijer je napomenuo kako će njegova zemlja nastaviti da čini sve što može da spreči strane borce da prelaze njenu granicu prema Siriji, bilo u jednom bilo u drugom pravcu, ističući da konflikt u južnom susedu Turske predstavlja veliku pretnju nacionalnoj bezbednosti.

Davutoglu napominje kako rešenje problema Sirije nije samo u tome da se vodi borba protiv Islamske države (IS), već se zalaže i za uvođenje zona zabranjenog leta pod međunarodnim nadzorom iznad dela Sirije, kako bi grad Alepo bio zaštiće od napada snaga režima Bašara al Asada.

Davutoglu je nagovestio kako bi Turska mogla da proširi jedan broj militarizovanih zona uz granicu sa Sirijom da bi zaprečila put prolasku stranih boraca, ali tako da granica ne bude sasvim zatvorena za izbeglice iz Sirije. (isra-news)