Vesti Online

Crna Gora otvorila još dva poglavlja u pregovorima sa EU

Crna Gora je danas, na Međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu, otvorila pregovore sa EU u još dva poglavlja, 9 i 21, koji se odnose na finansijske usluge i trans-evropske mreže.

Igor Lukšić

Igor Lukšić | Foto: AP

Konferenciji je predsedavao ministar spoljnih poslova Letonije, Edgars Rinkevics.

On je, kako je saopšteno iz crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova i evropskih integracija, istakao da je Crna Gora predvodnik i uzor drugim dravama u regionu, prenela je RTCG.
– Crnogorske vlasti su u oblasti vladavine prava preduzele konkretne korake u pravom smeru, to je omogućilo davanje otvaranje poglavlja – ocenio je evropski komesar za susedstvo i pregovore o proširenju, Johanes Han.
Ministar spoljnih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić, koji je predvodio crnogorsku delegaciju, kazao je da je to je veliki uspeh za Crnu Goru i celo društvo, posebno ako uzmemo u obzir da država pregovara tek tri godine.
– Današnje otvaranje ova dva poglavlja je priznanje za ogroman rad, trud i posvećenost svih institucija i pojedinaca koji su radili u okviru ovih poglavlja. Takođe, ono čini da smo korak bliži članstvu u EU – ocenio je Lukić.
Crna Gora sada ima ukupno 20 otvorenih pregovarackih poglavlja, od kojih su dva privremeno i zatvorena, navela je RT CG.  (ALO)