Vesti Online

Crkveni triler i politička pozadina

Beograd – Posle završnice slučaja vladike Filareta koja je bila nalik crkvenom „trileru“ sa mogućom političkom pozadinom i nedeljnom pauzom za proslavu praznika Svetih Ćirila i Metodija, Sveti arhijerejski sabor SPC danas bi trebalo da nastavi rad. Na dnevnom redu usvojenom pre desetak dana, posle rasprave o smenama dvojice eparhijskih arhijera – kanadskog Georgija i mileševskog Filareta, ostali su crkvena prosveta, stanje u pojedinim eparhijama SPC i tekuća pitanja, uključujući i kadrovske teme – eventualnu novu „raspodelu“ eparhija među srpskim vladikama i imenovanje novog saziva Svetog arhijerejskog sinoda.

Vladika Filaret (Mićević) od subote više nije episkop mileševski. Sabor je saopštio da „Eparhijom mileševskom administrira episkop budimljansko-nikšićki Joanikije“, koju tu dužnost obavlja od 14. marta, kada je Sinod privremeno suspendovao vladiku Filareta i protiv njega pokrenuo kanonski postupak. Saborska rasprava o „slučaju“ Filaret“ počela je u petak pre podne, a istog dana uveče došlo je do opšte saglasnosti učesnika majskog zasedanja da se suspendovanom episkopu mileševskom da „nova šansa“ – da u roku od jedne godine vrati dugove u centralnu patrijaršijsku kasu i ispravi ostale greške, zbog kojih ga je crkvena vlada smenila u prvoj instanci.

Danasovi izvori tvrde da je ta odluka bila na snazi i u subotu ujutru kad se vladika Filaret sastao sa patrijarhom srpskim Irinejem, koji je potom na saborskoj sednici prihvatio zahtev da se o ovom slučaju, ipak, glasa. Prema nezvaničnim informacijama, glasanje su tražili mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkopi zahumsko-hercegovački Grigorije, budimljansko-nikšićki Joanikije, raško-prizrenski Teodosije i žički Justin. Sa 19 glasova „protiv“ i 18 „za“ vladika Filaret je u subotu smenjen. (Danas)