Vesti Online

Cipras: Grčka će održati 5. jula referendum o predlogu međunarodnih kreditora

Premijer Grčke Aleksis Cipras izjavio je večeras da će 5. jula biti održan referendum o predlogu međunarodnih kreditora, prenosi BBC.

Na referendumu će Grci odlučiti da li će da prihvate uslove koje nude kreditori – Međunarodni monetarni fond, Evropska unija i Evropska centralna banka.

 

Ukoliko Grci glasaju protiv predloga, Grčka će najverovatnije izaći iz evrozone.

 

Cipras se obratio naciji nakon hitne sednice Vlade.

 

„Ovi predlozi, koji očigledno krše evropska pravila i osnovna prava na rad, jednakost i dostojanstvo pokazuju da cilj nekih od partnera i institucija nije održivi dogovor već poniženje celog jednog naroda“, rekao je premijer.

 

Cipras je rekao da je referendum važan za „buduće generacije, za istoriju Grčke, za suverenitet i dostojanstvo naroda“.

 

On je predlog kreditora nazvao ucenom, ali je rekao da će poštovati volju naroda.

 

Parlament će se o Ciprasovom predlogu izjasniti danas tačno u podne. Za potvrdu odluke o referendum potreban je 151 glas.
Hitna sednica vlade je održana kasno sinoć nakon što je vlada odbila predlog međunarodnih kreditora za petomesečno produženje aktuelnog programa kreditne pomoći, u iznosu od 12 milijardi evra, u zamenu za sprovođenje niza reformi od strane Grčke.

 

Zvanična Atina će zbog održavanja referenduma na nekoliko dana zatražiti produženje roka za vraćanje duga koji ističe 30. juna. (BLIC)