Foto: Beta/AP Photo/Valentina Petrova)

Bugarski parlament odobrio je danas novu proevropsku vladu, koja je rezultat kompromisa posle više od dve godine nestabilnosti i pet izbora.

Nova Vlada, koja je u suštini sastavljena od stručnjaka na čelu sa istraživačem Nikolajem Denkovim, bez teškoća je dobila odobrenje parlamenta. Za novu vladu su glasala 132 od 240 poslanika.

Denkova, koji je bio ministar obrazovanja, izabrala je liberalna reformska koalicija, i on će vladati devet meseci.

On će imati podršku bivše evropske komesarke Marije Gabrijel, koju je ranije imenovala konzervativna Gerb partija bivšeg premijera Bojka Borisova da pronađe rešenje krize.

Marija Gabriel (44), koja je nedavno podnela ostavku na funkciju u Briselu, prvo će biti potpredsednik vlade, pod vođstvom 60-godišnjeg istraživača Nikolaja Denkova, kojeg je izabrala liberalna reformska koalicija. Onda će posle devet meseci ona preuzeti vođstvo vlade.

Bugarska, najsiromašnija zemlja u Evropskoj uniji održala je 2. aprila svoje pete parlamentarne izbore u dve godine. Posle tih izbora različite političke stranke nisu uspele da se dogovore.

Kako su ranije ocenili analitičari, vlada nije formirana i zbog oštre polarizacije među strankama, a nedovoljna snaga svake od njih sprečavala je formiranje stabilne vlade.

Međutim, bivši rivalski premijer Bojko Borisov iz konzervativnog Gerba i proevropski Kiril Petkov odlučili su da ostave po strani svoje razlike i formiraju koaliciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.