Vesti Online

BRITANIJA NAPUŠTA EU Istorijska pobeda Bregzita!

Velika Britanija izglasala je izlazak iz Evropske unije nakon 43 godine članstva, navodi Bi-Bi-Si. U istorijskom referendumu, Bregzit ima skoro milion glasova više od opcije ostanka u EU!

Pobeda Bregzita

Foto: ReutersPobeda Bregzita

07:55 – Šta sledi?

Ukoliko britanski parlament i vlada usvoje rezultate referenduma, biće pokrenut takozvani „Član 50“, mehanizam kojim se započinju dvogodišnji pregovori o napuštanju Evropske unije.

07:44 – Obama i Kameron na vezi

Američki predsednik Barak Obama telefonom će pozvati britanskog premijera Dejvida Kamerona, kako bi se konsultovali usled iznenađujućeg rezultata referenduma.

„Predsednik Obama je obavešten o događajima u Britaniji, i nastaviće da pomno prati razvoj dešavanja. Očekujemo da će predsednik uskoro razgovarati sa premijerom Kameronom“, navedeno je u saoptenju Bele kuće.

07:40 – „Gardijan“: Dogodio se zemljotres, trebaće nam godine za čišćenje ruševina

Zemljotres Bregzita se dogodio, i biće potrebne godine da se raščiste ruševine, naslov je komentara u današnjem britanskom „Gardijanu“.

„Teoretska mogućnost da bi Britanija mogla da napusti Evropsku uniju, što je bilo nominalno pitanje na listiću, ne predviđa ništa od šoka koji se dogodi kada zemlja zapravo glasa da to i uradi. Ruši se politika koja je vođena decenijama, kidaju se tradicionalne partijski savezi, autoritet premijera je srušen, a to je samo ono što se dešava na domaćem terenu“, piše u komentaru.(Blic)