Cilj naučnika i inženjera bio je da otkriju da li najsitnije pukotine na krilima i trupu letelice mogu da se izbegnu.

Tim britanskih naučnika konstruisao je krila aviona koja su u stanju da poprave sopstvena oštećenja u slučaju da do njih dođe, javlja „Independent“.

Cilj naučnika i inženjera bio je da otkriju da li najsitnije pukotine na krilima i trupu letelice mogu da se izbegnu.

„Inspiracija nam je bilo ljudsko telo. Mi nismo evoluirali tako da podnesemo bilo kakva oštećenja — da jesmo, imali bismo debelu kožu poput nosoroga — ali ako do oštećenja dođe, krvarimo, stvore se kraste i rana zaceli. Samo smo istu tu funkciju primenili na sintetički materijal: hajde da stvorimo nešto što može samo da se ‘izleči’“, rekao je „Independentu“ šef istraživačkog tima profesor Dankan Vas.

Novi pristup podrazumeva korišćenje „mikrosfera“ na materijalu sastavljenom od ugljeničnih vlakana. One oslobađaju supstancu koja „leči“ u slučaju oštećenja izazvanog udarom.

Vas je rekao da će ova tehnologija, iako se „graniči sa naučnom fantastikom“, verovatno uskoro biti deo naše svakodnevnice.

„Definitivno dolazimo u fazu u kojoj ćemo tokom narednih pet ili deset godina biti svedoci stvari poput ekrana mobilnih telefona sa kojih pukotine nestaju same od sebe“, istakao je Vas.

Ovu tehnologiju su tri godine razvijali istraživači sa Univerziteta u Bristolu. Njihovo istraživanje bi trebalo da bude predstavljeno na sastanku Kraljevskog društva, vodeće britanske naučne organizacije koja podržava rad izuzetnih naučnika.

Kozmetičke kompanije su takođe pokazale interesovanje za izum britanskih naučnika, kako bi stvorile posebnu vrstu laka za nokte. (Novosti)