Vesti Online

Bez rešenja za pravosuđe na severu Kosova

Bez rešenja za pravosuđe na severu Kosova

Beograd i Priština ponovo nisu uspeli da se dogovore oko funkcionisanja pravosuđa na severu Kosova. U Briselu je bilo reči i o hapšenju Olivera Ivanovića kao i o prevremenim izborima u Srbiji.

Najvažnije „neodgovoreno pitanje“ i dalje će čekati na svoj odgovor. Premijer Srbije Ivica Dačić je ponovio da se rešenje traži na osnovu početnih stavova iz Briselskog sporazuma prema kojem policija i pravosuđe moraju da odražavaju strukturu stanovništva. „Imajući u vidu da je sada reč o široj teritoriji, o sedam opština tog Kosovskomitrovačkog takozvanog regiona, a ne samo o severu i srpskim opštinama, i imajući u vidu da se želi jedan sud, moramo da nađemo odgovarajući mehanizam koji bi garantovao Srbima pravednu situaciju i pravedne procese u funkcionisanju pravosudnih i tužilačkih organa“, rekao je Dačić u Briselu, kasno u ponedeljak.

Dve strane su još krajem prošle godine pokušale da se dogovore o formiranju Osnovnog suda na Severu, ali ni tada se nije prišlo rešenju. U svom izveštaju članicama EU, u kojem je dala preporuku za otvaranje pregovora o članstvu sa Srbijom, visoka predstavnica EU Ketrin Ešton u decembru je poručila da „još ima posla oko suda u području Mitrovice“, ali da će „na Kosovu postojati jedan Vrhovni i Apelacioni sud, a u Mitrovici jedan Osnovni sud i Osnovni tužilac, čime će pravosudni kadrovi kosovskih Srba prvi put biti integrisani u kosovsko pravosuđe za sva vremena“.

Hapšenje Ivanovića narušava izborni proces?

Pored pravosuđa, na dnevnom redu 21. runde dijaloga Beograda i Prištine našlo se i pitanje ponavljanja izbora u Severnoj Mitrovici. „Razgovarali smo i o daljoj funkcionalizaciji opština na severu Kosova, opštinskim skupštinama i novim izborima za gradonačelnika Mitrovice koji će se održati 23. februara“, rekao je kosovski premijer Hašim Tači posle sastanka. „U skladu sa Briselskim dogovorom, sve će biti u skladu sa kosovskim zakonima i Ustavom.“

Beograd očekuje da se ovi izbori održe bez problema, ali i kao „vrlo iznenađujuće i negativno“ ocenjuje postupak protiv Olivera Ivanovića, jednog od kandidata za gradonačelnika Severne Mitrovice, koje sprovodi tužilac iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova u vezi sa navodnim ratnim zločinima. „Tražili smo punu informaciju o tome, naročito jer je on bio kandidat za gradonačelnika, i ponovo bi bio, a rok za predavanje kandidature ističe u sredu. Nadamo se da ovo neće uticati na ometanje izbornog procesa u Severnoj Mitrovici“, izjavio je Ivica Dačić.

Zvaničnici EU nisu želeli da komentarišu ispitivanje Ivanovića od strane Evropske policijsko-sudske misije na Kosovu.

DW.DE

Sledeći put 12. februara

U razgovorima dva premijera, pored ponavljanja izbora u Mitrovici, teme su bili i najavljeni parlamentarni izbori u Srbiji, ali i na Kosovu. Dačić, kaže da na izborima za Narodnu skupštinu Srbije 16. marta očekuje „praktične korake i dogovore, otprilike kao što je to bilo i za prošle izbore“. „Opredeljenje Srbije jeste da učini sve da izbori ne poremeti dijalog sa Prištinom niti pregovore sa EU“, poručio je Dačić. Evropski zvaničnici po običaju nisu želeli da komentarišu „unutrašnje stvari jedne države“, ali je izražena nada da vanredni izbori neće usporiti „zamah evrointegracija Srbije“.

Iz kancelarije Ketrin Ešton kažu da su premijer Srbije i prvi potpredsednik Vlade informisali učesnike briselskog dijaloga o narednim koracima. „Razgovarali smo o brojnim pitanjima, između ostalog o nastavku našeg posla u svetlu ponavljanja izbora za gradonačelnika u Severnoj Mitrovici, ali i tokom predstojećih izbora u Srbiji. Drago mi je da su oba premijera kao i prvi potpredsednik Vučić i svi članovi njihovih delegacija posvećeni nastavku ovog posla“, izjavila je po završetku sastanka Eštonova. Dodala je da će se nova runda dijaloga Beograda i Prištine održati 12. februara.

Autorka: Marina Maksimović, Brisel
Odg. urednik: Nemanja Rujević

www.pregled.net