PREMIJER nemačke savezne pokrajine Bavarske Horst Zehofer traži da se, najkasnije do septembra, uvedu vize za državljane zemalja zapadnog Balkana – Srbe, Crnogorce, Makedonce, Albance i građane BiH. Obrazlažući inicijativu tvrdnjom da se institucija azila poslednjih godina žestoko zloupotrebljava, ovaj demohrišćanin, čija je stranka na vlasti u Berlinu, ističe da će, za Evropsku uniju, u suprotnom, problem priliva azilanata iz takozvanih trećih zemalja, ostati nerešen.

Diter Roman, član Prezidijuma savezne policije u Potsdamu smatra da izbeglice koje se na obalama Afrike ukrcavaju u gumene čamce bežeći od rata i političkog progona spasavaju goli život, i ne može im se reći „ne“. Za one s Balkana on predlaže da nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer, pre svih, brže obrađiuje njihove neosnovane zahteve, kako bi što pre mogli da budu vraćeni nazad.

– Nemačka je daleko najatraktivnija među zemaljama EU – kaže Diter Roman. – Od prvog dana pretendenti na azil primaju novčanu pomoć iz programa „Harc četiri“, koja je, primera radi, za sto evra veća od plate policajca u Albaniji.  (Novosti)