Vesti Online

Barozo pritiska Bugarsku u vezi sa Južnim tokom

Barozo: Bugarska izgradnjom Južnog toka krši pravila EU

Beta pre 8 sati

BRISEL, 28. maja 2014. (Beta) – Bugarska izgradnjom dela gasovoda Južni tok krši pravila Evropske unije i Evropska komisija će pokrenuti mere da to ne dozvoli, saopštio je oko ponoći u utorak, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, rekavši da je o tome obavestio i lidere zemalja Evropske unije koji su zasedali u Briselu.

Barozo je to izjavio na konferenciji za štampu i dodao je to stavio do znanja i bugarskom premijeru Plamenu Orešarskom s kojim je razgovarao o u Briselu.

On je odgovarajući na pitanje novinara kako gleda na činjenicu da Bugarska kreće u izgradnju Južnog toka na svojoj teritoriji uz saradnju sa zvaničnikom ruske kompanije koji je na spisku ličnosti kojima je uskraćena dozvola za putovanje u EU.

Barozo je podvukao da je vodjama EU preneo potrebu da sve članice Unije budu jedinstvene oko energetske bezbednosti i, kako je istakao, „niko na samitu to nije osporio“.

Dodao je da je liderima Unije predočio da su neki sporazumi koji su sklopljeni ili o kojima se pregovara u protivrečnosti s zakonima EU, napomenuvši da će Evropska komisija „s tim u vezi stupiti u dejstvo“.

Barozo je rekao da je bugarskom premijeru Orešarskom stavio do znanja da pravila unutrašnjeg tržišta EU moraju biti poštovana, „ne samo zato što je Evropska komisija čuvar odredbi Ugovora EU, već i zato što se dovodi u opasnost energetska bezbednost Bugarske i EU, ako se ti propisi ne poštuju“.

„Mi smo potpuno upoznati s tom situacijom, to mesecima pratimo i evropski komesar za energiju Ginter Etinger je u kontaktu s bugarskim ministrom energetike, a ja i na samitu EU nisam ostavio sumnje da će Evropska komisija delovati uvek kad smo ubedjeni da pravila unutrašnjeg tržišta, a konkretno pravila za energiju, nisu ispoštovana“, kazao je Barozo.

„A to važi za ugovor Bugarske“ o izgradnji gasovoda Južni tok, zaključio je on.

(Beta, 28.05.2014)

Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog