Vesti Online

Bankrot Grčke koštao bi Nemačku 80 milijardi evra

Ako Grčka proglasi bankrot, to bi Nemačku moglo da košta 80 milijardi evra, pa je mnogo bolja solucija da Atina napusti evro-zonu i ponovo vrati svoju valutu – jeftinu drahmu koja bi učinila grčku privredu konkurentnijom, navode nemački ekonomski analitičari.

Janis Dragasakis, zamenik premijera Ciprasa i supervizor pregovora s kreditorima

Tada bi, ako nova drahma devalvira za 50 odsto –  zbog niskih i primamljivih cena, bio bi povećan broj turista, a jeftiniji izvozni proizvodi mogli bi da podstaknu razvoj grčke privrede.

 

Ipak, bilo bi i ozbiljnih problema – osetno bi poskupele robe koje Grci uvoze iz inostranstva. Takođe, dugovi neće nestati, pa bi Grčka sa oslabljenom drahmom morala da ih vraća.

 

Zbog devalvacije drahme, do koje bi moralo doći, dugovi bi drastično „narasli“, a to bi bilo kobno za grčke banke. Uloliko bi Grci krenuli da prazne svoje račune kako bi stabilne evre zaštitili od konverzije u slabašne drahme, došlo bi do kolapsa grčkih banaka.

 

To bi moglo da uništi komercijalne banke i dovelo bi do kolapsa celokupnog grčkog novčanog „krvotoka“ – upozoravaju ekonomski analitičari.   (BLIC)