Kupus

Sharing is caring!

ISKRICE Javorke i Petra

Svež kupus je nezamenljiv lek za regulaciju šećera u krvi.Kiseo kupus spravljan po srpski je otrov. www.javorkaipetar.com

5 razloga zbog kojih treba da jedete kupus

H. K.danas 07:00

5 razloga zbog kojih treba da jedete kupus 1

foto Nadica Jakovljev/Danas

Kupus je dvogodišnja ili višegodišnja zeljasta biljka koja u toku prve godine listovima obrazuje glavicu. U nastavku teksta pogledajte za šta je sve ova namirnica dobra i kako utiče na naše zdravlje.

Svež kupus je bogat velikom količinom vitamina C koji pospešuje apsorciju gvožđa i pretvara ga u hemoglobin.

Imajte na umu da ukoliko skuvate kupus, znatne količine vitamina C će se izgubiti.

Zato je najbolje da jedete sirov kupus, koji ćete prethodno držiti u frižideru.

Kuvani kupus takođe ima svoje prednosti. Unošenjem pola kašičice kuvanog kupusa, obogatićete vaš organizam vitaminima K, B6, manganom, kalcijumom, i preporučenom dnevnom folnom kiselinom.

Vitamin K1 neohodan je za zgrušavanje krvi, a manjak ovog vitamina povećava rizik od krvarenja tokom operacije.

Pojedina istraživanja su pokazala da povećanim unosom kupusa možete smanjiti rizik od nastanka različitih bolesti, poput raka, čira na želucu i pojave heliko bakterije. Evo nekoliko razloga zašto je kupus dobar za naše zdravlje.

1. Jača imunitet

Kupus je dobar za naš imunitet jer sadrži velike količine askoribinske kiseline.

Kao što smo već spomenuli, bogat je i vitaminom C, koji uništava viruse i bakterije zbog toga što stimuliše proizvodnju leukocita.

Ukoliko ste se i razboleli, kupus je tu da vam pomogne da brže ozdravite.

Ne zaboravite da je ova namirnica takođe bogata kalijumom, fosforom, gvožđem magnezijumom, a to je ujedno i razlog zašto je dobar za one koji pate od malokrvnosti.

2. Podstiče probavu

Sezona pravljenja zimnice odavno je počela, a ukoliko volite da jedete kiseli kupus, ovo je odlična prilika da malo očistite organizam ili pak izlečite mamurluk.

Sok od kiselog kupusa tzv. rasol čest je sastojak u mnogim dijetama jer ubrzava varenje.

3. Dobar za prevenciju raka

Ukoliko ste izbegavali kupus, vreme je da to promenite.

Pojedina istraživanja su pokazala da ova namirnica sadrži sastojke koje smanjuju rizik od nastanka kancerogenih materija, te se tako pokazao efikasnim u prevenciji raka kože, prostate, jednjaka i pankreasa.

Studija iz 2018. godine objavljena u časopisu „Immunity” pokazuje da su miševi kojima je dat kupus imali pozitivan odgovor u crevima koji ih je štitio od upala i raka, prenosi N1.

4. Učestvuje u borbi protiv pojave čira na želucu i heliko bakterije

Heliko bakterija glavni je uzročnik pojave čira na želucu.

Čir nastaje kao posledica poremećaja ravnoteže između odbrambenih i štetnih faktora koji deluju na sluzokožu želuca.

Kada prevagnu štetni faktori, želudačna kiselina počinje da uništava zaštitni sloj želuca što stvara čir.

Da se ovo ne bi dogodilo, ne bi bilo loše da konzumirate sok od kupusa, zato što se pokazao kao efikasan borac protiv pojave čira, jer sadrži s-metilmetionin.

Takođe, pomenuti sok je dobar i za gastritis i druge stomačne tegobe. U slučaju pojave heliko bakterije, sok od kupusa može ublažiti simptome heliko bakterije poput mučnine, nadimanja, dijareje i mnoge druge.

5. Čuva zdravlje srca

Istraživanja su potvrdila da kupus, kao i krstasto povrće, poput cvekle, brokolija i rotkvica, imaju antiinflamatorne prednosti, te se preporučuju osobama koje su u riziku od pojave srčanih bolesti. Kupus učestvuje u prevenciji nakupljanja plaka u krvnim žilama, kao i u regulaciji holesterola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.čir na želucuheliko bakterijakupusZdravlje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares