Korona ponovo parališe Kinu

Sharing is caring!

FOTO Zatvorili tržne centre, parkove, muzeje, a to je samo početak: Pogledajte kako izgleda život pod najstrožim merama na svetu

SVETAutor:Dnevnik.hr22. nov 202213:09Kopiraj link

Foto: Noel CELIS / AFP / Profimedia, EPA-EFE/WU HAO, EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Kina je tokom vikenda prijavila smrt tri osobe u Pekingu od koronavirusa, i to prvi put u poslednjih šest meseci, pri čemu je broj slučajeva u porastu uprkos strogoj politici nulte korona virusa. Zbog toga se građani Pekinga ponovo vraćaju u strogi karantin.

Naime, glavni grad Kine je u utorak zatvorio parkove, tržne centre i muzeje jer je sve više kineskih gradova nastavilo masovno testiranje na koronu, dok se zemlja bori sa porastom infekcija.

Mnogi se pitaju da li je ovo samo početak ponovnog uvođenja restriktivnih mera.

Foto: Noel CELIS / AFP / Profimedia

Kina je u ponedeljak prijavila 28.127 novih slučajeva zaraze koronavirusom, približavajući se vrhuncu od aprila. Istovremeno, infekcije u južnom gradu Guangdžou i jugozapadnoj opštini Čongking čine oko polovine ukupnog broja zaraženih.

U glavnom gradu Pekingu svakim danom je sve veći broj slučajeva, što je dovelo do poziva gradskih vlasti da što veći broj stanovnika ostane u svojim domovima.

Foto: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Opština Tianjin, u blizini Pekinga, u utorak je postala poslednja koja je naručila testiranje širom grada, nakon sličnog saopštenja Šiđadžuanga u nedelju.

Foto: Noel CELIS / AFP / Profimedia

Kineska prestonica upozorila je u ponedeljak da se suočava sa najtežim testom pandemije i pooštrila pravila za ulazak u grad, zahtevajući od ljudi koji dolaze iz drugih delova Kine da se podvrgnu tri dana testiranja na koronu pre nego što im bude dozvoljeno da napuste svoj smeštaj.

Neki stanovnici grada rekli su da su imali kašnjenja u isporuci namirnica. Mnogi muzeji su zatvoreni, a mesta kao što su tematski park Hepi Vejli i veliki gradski park Čaojang, popularno mesto za one koji trče i izletnike, saopštila su u utorak da će zatvoriti svoja vrata zbog epidemije.

Pročitajte još:

Prekretnica u svetskoj ekonomiji: SAD i Kina apsolutni lideri, Nemačka najbolja u Evropi, a Rusija ispala sa liste

SVET21. nov 2022

Korona ponovo parališe Peking: Ogroman skok broja zaraženih, zatvorene prodavnice i restorani

SVET19. nov 2022

Besni Kinezi ruše sve pred sobom: Haos u Guangdžou zbog novih vladinih kovid mera VIDEO

SVET14. nov 2022

Peking je prijavio 1.438 novih lokalnih slučajeva, u odnosu na 962 u nedelju. Centralni grad Vuhan, gde je virus prvi put otkriven, izdao je u utorak obaveštenje u kome poziva svoje stanovnike da putuju samo između kuće i posla.

BONUS VIDEO Kada stiže bivalentna vakcina protiv korone?Play VideoKARANTINKINAKORONA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares