Minimum sati sna da bismo „preživeli dan”

Sharing is caring!

ZDRAVLJEOPŠTE

Ovo je minimum sati sna da bismo „preživeli dan”

AUTOR: MILICA ARSIĆ23 Oct, 2022

Ovo je minimum sati sna da bismo „preživeli dan”

 

Svi znamo da je od sedam do devet sati optimalna količina sna. Toliko vam je potrebno da se osećate odmornim, da se oporavite i da dopustite sistemu za varenje da obavi svoj posao. No, svi poznajemo nekoga, ili smo možda to baš mi, ko tvrdi suprotno.

No, sada imamo rezultate studije koja je otkrila da postoji nešto poput „premalo sna” – čak i ako se osećamo dobro. Naučnici su otkrili da je pet sati apsolutna minimalna količina odmora s kojom se možete izvući – ukoliko je ta brojka manja postoji posledični rizik od zdravstvenih problema.

Studija časopisa PLOS Medicine pratila je zdravlje i san oko 8000 britanskih državnih službenika. Više od 25 godina merili su svoje sate sna, i proveravali su hronična stanja poput dijabetesa, raka i bolesti srca.

Istraživači su otkrili da su oni koji su spavali pet sati ili manje imali 30% veće šanse za hroničnim zdravstvenim problemima do dobi od 50 godina, u poređenju sa onima koji su spavali sedam sati.

No, postoji veliki broj razloga zašto neko možda ne spava dovoljno tokom noći. Roditelje mogu držati budnima bebe koje plaču i zalutali tinejdžeri; menopauza otežava pronalaženje prijatne temperature, a loše zdravlje može prekinuti san.

Nesanica je takođe problem koji je generalno u porastu – 36% odraslih u Ujedinjenom Kraljevstvu izjavljuje da se već imaju poteškoća da zaspe barem jednom nedeljno, a ta brojka će se samo povećavati s porastom pritisaka kao što su kriza troškova života i finansijski stres.

Ali, ovo je još jedan dokaz da treba nešto da preduzmemo kako bismo očuvali vreme koje provodimo u krevetu – bilo da je to izmeštanje kućnih ljubimaca, otvaranje prozora kako bi soba bila hladnija ili promena onoga što jedemo i kada imamo poslednji obrok u danu.

Previše i premalo sna ranije su bili povezani s problemima mentalnog zdravlja i „lošijim kognitivnim performansama”, a Cambridge studija pokazala je da je doslednost važnija od dužine sna. Ovo novije, duže istraživanje pokazuje da postoje ograničenja. Dakle, iako bi bilo bolje odspavati šest sati svake noći nego spavati devet, zatim četiri, pa sedam, kristalno je jasno da je minimum kojem treba da težimo svake noći pet sati.

Izvor: Stylist

Naslovna fotografija: Kelly Sikkema / Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares