Svet

Sharing is caring!

RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXURazgovarali Šojgu i američki ministar obrane. ISW: Putinu prijeti novi razoran porazIZ MINUTE U MINUTU pratimo rat u Ukrajini.VIDEO Ruski vojni savjetnik nije znao da je u eteru, izlanuo ono što Kremlj skriva SAVJETNIK ruskog ministarstva obrane uhvaćen je kako otkriva da je Moskva koristila bespilotne letjelice koje je proizveo Iran za napade na ukrajinske gradove, što je Kremlj odbio javno priznati.21.10.2022.Dogovorena nova talijanska vlada, Meloni i ministri će sutra prisegnuti GEORGIA MELONI dobila je mandat za predsjedanje talijanskom vladom. Novi članovi vlade trebaju prisegnuti sutra ujutro.21.10.2022.Republikanka iz SAD-a: Rađanje bi za silovane tinejdžerice moglo biti iscjeljujuće REPUBLIKANSKA kandidatkinja za guvernerku Michigana rekla je da ne podržava legalizaciju pobačaja čak ni za djecu koja su žrtve silovanja, sugerirajući da bi rađanje za njih moglo biti “iscjeljujuće”.21.10.2022.Macron o brutalnom ubojstvu djevojčice u Francuskoj: Čin ekstremnog zla PREDSJEDNIK Francuske Emmanuel Macron komentirao je jezivo ubojstvo 12-godišnje djevojčice Lole u Parizu.21.10.2022.Ministrica Penny Mordaunt objavila kandidaturu za britansku premijerku MINISTRICA za trgovinsku politiku Ujedinjenog Kraljevstva Penny Mordaunt najavila je kandidaturu za britansku premijerku. Ona je prva zastupnica iz Konzervativne stranke koja je objavila kandidaturu.21.10.2022.Svećenik iz SAD-a seksualno zlostavljao djevojčicu (7) BAPTISTIČKI svećenik (64) iz SAD-a seksualno je zlostavljao 7-godišnjakinju.21.10.2022.

Nijemci otkrili kako Rusi švercaju ukradeno ukrajinsko žito u Tursku i Siriju

Piše: Gordan Duhaček15:11, 21. listopada 2022.

Nijemci otkrili kako Rusi švercaju ukradeno ukrajinsko žito u Tursku i Siriju
Foto: Profimedia

NJEMAČKA televizija NDR objavila je da Rusija izvozi velike količine ukradenog žita iz Ukrajine i prodaje ga na svjetskom tržištu, što je mogući ratni zločin prema stručnjacima za međunarodno pravo. Tovarni popisi, koje je NDR dobio na uvid, prvi put dokumentiraju opseg i logistiku ove ruske lopovske operacije.

Ruski teretnjak Mihail Nenašev je impozantan brod dužine 170 metara, ali ima neobičnu kvalitetu: redovito nestaje s radara. Posada isključuje transponder i brod više ne odašilje podatke o lokaciji, navodi NDR.

Ruska flota od 20 brodova krijumčari ukradenu ukrajinsku pšenicu

Popisi tereta koje je NDR dobio na uvid otkrivaju razlog takve prakse: Mihail Nenašev je dio flote teretnjaka, uz pomoć kojih su ruski okupatori oteli ukrajinsko žito iz Ukrajine. Prema internim ruskim dokumentima, Rusija iz okupiranih dijelova Ukrajine ove godine namjerava izvesti najmanje 1.8 milijuna tona žitarica.

Oko 20 brodova, uglavnom pod ruskom zastavom, izvezlo je oko milijun tona žitarica iz luke Sevastopolj na anektiranom Krimu od početka rata. Destinacije su uglavnom u Rusiji, Turskoj i Siriji. Popisi također pokazuju da se do kraja godine planira još gotovo 40 isporuka iz Sevastopolja, a dokumenti prvi put pokazuju datume utovara i količine za buduća putovanja. To sugerira da su ruski okupatori već organizirali logistiku za buduću krađu žita.

Rusi: “Imovina onih koji podržavaju Ukrajinu sada je naša”

Rusija do ukrajinskog žita dolazi na razne načine. Seljacima koji su zbog rata napustili svoja imanja okupatori bi oduzeli urod. U drugim slučajevima, ruski dužnosnici također kupuju žito, ali po vrlo niskim cijenama i pod prijetnjom sile.

Direktor poljoprivredne grupe HarvEast iz Donjecka u istočnoj Ukrajini Dmitri Skornjakov opisao je za NDR kako je izvlaštena njegova tvrtka: “Kada su ruski okupatori stigli ovdje, rekli su: ‘Oni koji nas podržavaju mogu nastaviti raditi. Imovina onih koji podržavaju Ukrajinu sada je naša.'”

Misteriozna putovanja ruskog broda Mihail Nenašev

Prema istraživanju NDR-a, ruski transportni brodovi isključuju svoje transpondere prije utovara. Međutim kretanje ruske trgovačke flote može se pratiti procjenom satelitskih snimki, slika brodskih promatrača i fragmentarnih podataka transpondera.

Američki mediji već su povezivali neke ruske teretne brodove s krađom pšenice. Brodovi koji se tamo spominju pojavljuju se i na listama tereta luke Sevastopolj, koje je NDR uspio vidjeti. Prema tim listama tereta, brod Mihail Nenašev već je šest puta natovaren žitom na žitnom terminalu Sevastopolj od početka godine. Barem jednom je plovio do Sirije. Brod plovi pod ruskom zastavom i registriran je pod podružnicom ruske državne tvrtke United Shipbuilding Corporation.

Samo iz Sevastopolja planirana su još dva putovanja za brod Mihail Nenašev ove godine. 

Rusko veleposlanstvo u Njemačkoj sve demantira, Sirija i Turska šute

Na pitanje NDR-a, rusko veleposlanstvo je reklo da je “neosporno da Ruska Federacija ne samo da pokriva vlastite potrebe za žitom već i odgovara na izvozne zahtjeve iz svih dijelova svijeta”. Tvrde da Rusija nema potrebe za ukrajinskom pšenicom, pogotovo jer je ona “inferiorna u kvaliteti od ruskog proizvoda”. 

Veleposlanstva Sirije i Turske nisu htjela ništa komentirati. 

Zamjenik ukrajinskog ministra poljoprivrede Taras Visocki kaže da su izvlaštenja povezana s ratom i štete na usjevima u Ukrajini već su imale razoran učinak na poljoprivrednike: “To je nevjerojatan i ogroman problem, uključujući socijalni. Ovdje se radi o tisućama farmera.” On ekonomsku štetu procjenjuje na nekoliko milijardi dolara.

Visocki prognozira crna vremena za uzgoj žitarica: “Budućnost ovih poljoprivrednika je neizvjesna. Ne siju ništa novo, ne mogu ništa ulagati. Sljedeće godine ćemo imati još gore brojke.

Pravni stručnjaci tvrde da je to ratni zločin

S otimanjem ukrajinske žetve Rusija možda krši postojeći međunarodni zakon, prema stručnjacima za međunarodno pravo, navodi NDR.

“Nezakonito prisvajanje imovine kao što je žito od poljoprivrednika u velikim razmjerima, koje se radi samovoljno i nije pokriveno vojnom nuždom, bilo bi ratni zločin”, kaže Paulina Starski, stručnjakinja za međunarodno pravo na Sveučilištu u Freiburgu.

David Crane, stručnjak za međunarodno pravo na američkom Sveučilištu u Washingtonu, također smatra da se međunarodno pravo krši izvozom žitarica.

“Lišavanje civilnog stanovništva sredstava za život jednako je problematično kao ispaljivanje raketa ili topništva na njih. Zaplijeniti žetvu sa zemlje koju okupirate, koristiti za svoje ciljeve i spriječiti civile da je koriste ili izvoze je ratni zločin”, rekao je Crane za NDR.

Rusija bi ilegalnim izvozom ukrajinskih žitarica mogla ove godine zaraditi 600 milijuna dolara

Ako se planovi tereta koji su dostupni NDR-u budu poštovali za preostale mjesece u godini, Rusija bi ilegalnim izvozom ukrajinskog žita mogla zaraditi oko 600 milijuna američkih dolara.

Cijena pšenice naglo je porasla nakon ruske invazije na Ukrajinu. Ovo povećanje cijene sada zauzvrat ide u korist ruskoj riznici. To je zapravo savršen posao, ako zanemarimo da je riječ o ratnom zločinu.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares