Energetska pića ?

Sharing is caring!

Borzan: Koliko djece treba nastradati od energetskih pića da vlada nešto poduzme?

HINA15:12, 20. listopada 2022.

Borzan: Koliko djece treba nastradati od energetskih pića da vlada nešto poduzme?
Foto: Robert Anic/PIXSELL

EUROZASTUPNICA Biljana Borzan (SDP) prozvala je vladu i ministra zdravstva Vilija Beroša jer nisu zabranili prodaju energetskih pića maloljetnicima, upitavši koliko još treba stradati djece, poput 12-godišnjaka kojeg je pogodio moždani udar, da vlada nešto poduzme.

“Upozoravam na ovaj problem već godinama, kroz sabor sam dva puta uputila prijedlog zakonske zabrane, no ministra zdravstva i vladu nije briga za to”, priopćila je Borzan podsjećajući i na lanjski smrtni slučaj 13-godišnjaka u Zagrebu, koji je također povezan s konzumacijom energetskih pića.

“Pitam ih, koliko još djece treba nastradati da nešto poduzmete? Čije interese branite nebrigom i neradom?” kaže Borzan. Eurozastupnica ističe kako istraživanja pokazuju da djeca i mladi sve više piju energetska pića, koja su za njih štetna na puno načina, a velik dio djece pritom tvrdi kako ih pije jer im je potrebna energija.

Varaždinska je županija provela anketu u 30 osnovnih i 10 srednjih škola na uzorku većem od 5300 učenika, a koja je pokazala da čak 65 posto učenika osnovnih i 85 posto učenika srednjih škola konzumira energetska pića.

Kombinacija s alkoholom

Posebno je uznemirujuće što je 20 posto osnovnoškolaca i 30 posto srednjoškolaca imalo ozbiljne smetnje prilikom konzumacije, upozorila je Borzan. Velik broj njih osjećao je stezanje i bol u prsima, ubrzani rad srca, žaleći se na mučninu i povraćanje.

Također, osam posto učenika osjetilo je smetnje zbog kojih su se ozbiljno zabrinuli za svoje zdravlje, ističe Borzan. Hrvatski učenici počinju piti energetska pića još u osnovnoj školi, često i u velikim količinama, iako znaju da su nezdrava. 

Dvije trećine učenika miješaju ta pića s alkoholom, a od konzumacije ih nije odvratio ni ovogodišnji poseban porez na energetska pića. Ako dosad nije bilo kristalno jasno da zakonski treba ograničiti kupovinu energetskih napitaka djeci, Borzan poručuje kako nakon “ovih nemilih događaja i rezultata istraživanja ne bi trebalo biti dvojbi”.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares