Evropa

Sharing is caring!

Eurostat: U Hrvatskoj poljoprivredni proizvodi poskupjeli 22%HRVATSKA je u drugom tromjesečju bila među zemljama EU s najvećim rastom troškova u poljoprivredi, a bilježila je i dvoznamenkasti rast cijena poljoprivrednih proizvoda, tek nešto blaži od europskog prosjeka, pokazuje izvješće Eurostata.Čelnici EU: Krim, Herson, Zaporižja, Donjeck i Luhansk su Ukrajina ČELNICI 27 država članica EU “nedvosmisleno odbacuju i osuđuju” nelegalnu aneksiju četiri ukrajinska okupirana područja. Ona je ništetna i ne proizvodi nikakve pravne učinke, poručili su.30.9.2022.Eurostat: U Hrvatskoj je nezaposleno 6.4% stanovništva STOPA nezaposlenosti u Europskoj uniji, eurozoni i Hrvatskoj u kolovozu je ostala nepromijenjena u odnosu na srpanj, pokazalo je izvješće Eurostata.30.9.2022.U Italiji maske više nisu obavezne u javnom prijevozu TALIJANI više neće morati nositi maske u javnom prijevozu.30.9.2022.EK nudi Hrvatskoj bespovratnih 9 milijardi eura: “Želimo pametnu i zelenu Hrvatsku” POVJERENICA Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak danas su na posebnoj sjednici vlade potpisale Sporazum o partnerstvu između Europske komisije i Republike Hrvatske.29.9.2022.Hrvatska će iz EU fondova do 2027. bespovratno dobiti 9 milijardi eura POVJERENICA Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak su na posebnoj sjednici vlade potpisale Sporazum o partnerstvu između Europske komisije i Republike Hrvatske, koji Hrvatskoj omogućuje korištenje bespovratnih devet milijardi eura iz fondova EU do 2027. godine.29.9.2022.Hrvatska izgubila četiri postupka na sudu za ljudska prava zbog uvjeta u zatvorima EUROPSKI sud za ljudska prava objavio je presude u kojima je utvrdio da su četvorici hrvatskih zatvorenika povrijeđena prava zbog neodgovarajućih uvjeta smještaja u zatvorima u Zagrebu, Varaždinu i Lepoglavi.29.9.2022.

\

Njemačka građanima: Štedite plin čak i ako zahladi, inače će biti nestašica

Index VijestiPrije 1 dan

Njemačka građanima: Štedite plin čak i ako zahladi, inače će biti nestašica
Foto: EPA

NJEMAČKI dužnosnici pozivaju građane da pokušavaju štedjeti plin neovisno o hladnijem vremenu nakon što su službene brojke, unatoč ranijim pozivima na štednju, pokazale natprosječnu potrošnju energije.

“Bez značajnih ušteda, što uključuje i privatna kućanstva, bit će teško izbjeći nestašicu plina ove zime”, rekao je u priopćenju za javnost Klaus Mueller, ravnatelj njemačkog regulatora za energetiku.

“Treba smanjiti potrošnju energije za najmanje 20% ako želimo izbjeći nestašice”

“Potrebno je smanjenje potrošnje energije od najmanje 20% kako bi se izbjegle nestašice”, objavio je regulator.

“Treba štedjeti na plinu čak i ako postane hladnije s dolaskom zime. To ovisi o svakom od nas”, rekao je Mueller.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Zbog redukcija struje u EU mogle bi se ugasiti mobilne mreže, tvrde telekomi

HinaPrije 1 dan

Zbog redukcija struje u EU mogle bi se ugasiti mobilne mreže, tvrde telekomi
Foto: EPA

MOBILNE mreže u Europi mogle bi ove zime privremeno ostati bez napajanja ako vlade odluče ograničiti potrošnju struje, upozoravaju izvori u telekomunikacijskom sektoru koji provjerava zalihe generatora i razmišlja o baterijama.

Dužnosnici telekomunikacijskog sektora strahuju da bi jaka zima mogla testirati europsku telekomunikacijsku infrastrukturu i prisiliti vlade da pokušaju ublažiti posljedice redukcija.

Trenutačno u mnogim europskim zemljama nema dovoljno rezervnih sustava koji bi se nosili s opsežnijim prekidima u opskrbi strujom, izjavila su četvorica direktora telekomunikacijskih kompanija, što bi onemogućilo upotrebu mobilnih telefona.

Zemlje Europske unije, uključujući Francusku, Švedsku i Njemačku, pokušavaju osigurati normalno funkcioniranje komunikacija čak i ako nestanak struje isprazni pomoćne baterije na tisućama mobilnih odašiljača.

Europa ima gotovo pola milijuna odašiljača, a većina njih ima rezervne baterije koje traju oko 30 minuta.

Francuska traži baterije 

U Francuskoj planovi koji je iznio distributer električne energije Enedis uključuju potencijalno isključenje struje do dva sata u najgorem slučaju, saznaje se iz dva izvora upoznata s tim pitanjem.

Struja bi se potpuno isključivala tek u pojedinim dijelovima zemlje, uz načelo rotacije. Redukcije bi bile pošteđene bitne službe, poput bolnica, policije i vlade, rekli su izvori.

Vlada, telekomunikacijski operateri i Enedis, odjel državne komunalne kompanije EDF, razgovarali su o toj temi tijekom ljeta, priopćila je francuska vlada i izvori.

Francuska udruga telekomunikacija (FFT), udruga koja zastupa telekomunikacijske tvrtke Orange, Bouygues Telecom i Alticeov SFR, usmjerila je fokus pozornosti na distributera struje budući da nije ishodila izuzimanje baznih stanica iz restrikcija.

Enedis je odbio komentirati sadržaj razgovora s vladom o tom pitanju.

Francuska ima oko 62.000 odašiljača, a kompanije ih neće moći sve opremiti novim baterijama, rekla je predsjednica FFT-a Liza Bellulo.

Švedska financira generatore

I telekomunikacijske kompanije u Švedskoj i Njemačkoj izrazile su vladama zabrinutost zbog potencijalnih nestašica električne energije, navelo je nekoliko upućenih izvora.

Švedski regulator za telekomunikacije PTS objavio je da surađuje s kompanijama i drugim vladinim agencijama na pronalaženju rješenja. Tema je razgovora i plan za slučaj racionalizacije potrošnje struje.

PTS financira kupnju generatora i mobilnih baznih stanica za moguća dulja razdoblja bez struje, priopćio je glasnogovornik.

Talijanska udruga telekomunikacijskih kompanija rekla je za Reuters da želi da mobilna mreža bude izuzeta u slučaju prekida ili smanjene opskrbe strujom, dodavši da o tome namjerava razgovarati s novom talijanskom vladom.

Nagli nestanak struje povećava šanse za kvar elektroničkih komponenti, rekao je u razgovoru za Reuters šef telekomunikacijskog lobija Massimo Sarmi.

Generatori rješenje i za DT

Proizvođači telekomunikacijske opreme Nokia i Ericsson surađuju s mobilnim operaterima na ublažavanju posljedica nestašice struje, rekla su tri upućena izvora.

Dvije kompanije nisu željele komentirati tu informaciju.

Europski telekomunikacijski operateri moraju analizirati svoje mreže kako bi smanjili potrošnju energije i moraju modernizirali opremu i koristiti energetski učinkovitije radijske sustave, rekla su četvorica direktora telekomunikacija.

Kako bi uštedjele energiju, telekomunikacijske tvrtke koriste softver koji osigurava optimalan promet, gasi neaktivne odašiljače i isključuje pojedine dijelove frekvencijskog spektra, saznaje se iz obaviještenih izvora.

U Njemačkoj Deutsche Telekom ima 33.000 odašiljača, a njegovi mobilni sustavi za hitne slučajeve mogu podržati rad tek malog broja njih istodobno, rekao je glasnogovornik tvrtke.

U slučaju dugotrajnijeg isključenja struje Deutsche Telekom koristit će za hitne slučajeve mobilne sustave napajanja koji se uglavnom oslanjaju na dizel, rečeno je.

Europske zemlje desetljećima nisu imale problema s opskrbom električnom energijom pa uglavnom nemaju generatore koji mogu jamčiti struju na dulje vrijeme, napominje Reuters.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Lepoglavi.29.9.2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares